Belföld

Metróajtókra költik az M2 felújítási pénzét

Tarlós István főpolgármester még május elején jelentette be – éppen a súlyos metrótüzet követő – sajtótájékoztatóján, hogy idén összesen 3,5 milliárd forint jut a 2-es metró felújítására.

Az helyzet azóta annyit változott, hogy kivontak a forgalomból 43 metrókocsit és döntöttek műszaki átvizsgálásukról.

A tájékoztatón elhangzott alacsony összeg már akkor nyilvánvalóvá tette, hogy komoly beruházásról nem lehet szó, lényegében néhány kiégett metrókocsi ára lehet a 3,5 milliárd forint. Egyébként, hogy pontosan mennyi is volt a kárérték a metrótűzben, azóta sem sikerült megállapítani – tudta meg az fn.hu a Budapesti Közlekedési Központtól. Kérdésünkre hozzátették: a BKV Zrt. ugyan rendelkezik biztosítással a járművekre, viszont, hogy a biztosítás fedezi-e a kárértéket még szintén nem tudják a választ.

Marad tehát a jelzett 3,5 milliárd forint, amit az fn.hu-nak adott közlés szerint elsősorban az üzemeltetési szempontból elengedhetetlen biztonsági- és működtető rendszerekre, rendszerelemekre költenek. Így, ajtóműködtető- és jelző rendszerre, vezérlési kábelek cseréjére, vezető pult felújításra, hangosításra, utastájékoztatás korszerűsítésére, és tűzjelző rendszer kiépítésére is.

Egy kiégett szerelvény ajtaja. További képekért kattintson a képre! Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Egy korábban kiégett szerelvény ajtaja. Kattintson a további képekért!

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt is közölte, hogy ezekkel a munkákkal sem tudtak még elindulni a Főpolgármester úr által bejelentett 43 db metró kocsi forgalomból történő kivonása miatt, ugyanis ez az eredeti felújítási tervet módosítja.
Rákérdeztünk Tarlós István kijelentésére is, miszerint: „rágalmazás és hatóság félrevezetésének gyanúja miatt feljelentést fontolgat a városvezetés az Alstom-ügyben”. Megtették-e a szükséges lépéseket? A válasz szerint, minderre csak a Versailles-i bírósági döntés, június 8-ai döntését követően kerülhet sor. Hogy miért csak ekkor, arra nem adott választ a BKK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik