Belföld

Földesi-Szabó rendőrkézen

Korábbi lapinformáció szerint ugyanakkor politikusoknak is fejfájást okozhat Földesi-Szabó László, ha kitálal mindenről, amit a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) titkosított.

Elfogták az adócsalással vádolt Földesi-Szabó Lászlót. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnöke eltűnt a bírósági tárgyalásról, ezért keresték – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője. Bartha László szerint a férfit Budapest egyik közterületén sikerült elfogniuk. A szóvivő az üggyel kapcsolatban több információt nem tudott közölni, későbbre ígért tájékoztatást.

Földesi-Szabó László akkor lépett le saját tárgyalásáról, amikor a csempészet és sikkasztás miatt a Fővárosi Bíróságon elítélték. Az ügyész előzetes letartóztatását akarta indítványozni, ám ő ezt már nem várta be, kisétált a bíróság épületéből. Ekkor a bíró elrendelte körözését és előzetes letartóztatását, mert – mint mondta – a “tette magáért beszél”, továbbá az első fokon kiszabott hétéves szabadságvesztés is indokolttá teszi fogva tartását. Később nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az egykori rendőr ezredes a büntetőperben korábban elmondta: megvan a hiányzó pénz, de nem árulja el hol, mert még zár alá helyeznék, és a pénz kell az alapítvány működtetésére, illetve arra az esetre, ha más eljárásokban fizetésre köteleznék. Az elsőfokú büntetőper adatai szerint a közhasznú alapítvány 2005-ben és 2006-ban közterhek megfizetése nélkül hozott az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert Ázsiából arra hivatkozva, hogy az adomány, ám a behozott árut értékesítették. A vád szerint Földesi-Szabó eltulajdonította az alapítvány sok százmillió forintját is. Az elsőrendű vádlott társai közül csempészet miatt az egyik öt év börtönt kapott, egy másikat három évre ítéltek, ugyanakkor négy vádlottat felmentett a Fővárosi Bíróság. A szóbeli indoklásban elhangzott az is, hogy egyes, “homályos, lebegtetett” információkkal ellentétben a bíróság rendelkezésére álló iratok szerint az ügynek nincs nemzetbiztonsági összefüggése.

Berényi András, ügyvéd korábban azt mondta a Blikknek, személy szerint tud néhány olyan magas beosztású emberről, akiket kellemetlenül érinthetne ügyfele azon vallomása, amelyet a titoktartási kötelezettsége alól való feloldása után tett volna. “Nem tudni miért, hiába kérvényeztük, a bíró még csak kísérletet sem tett arra, hogy az NBH a teljes felderítés érdekében feloldja a titoktartást” – tette hozzá az ügyvéd. Ha Földesi-Szabó valóban beváltja ígéretét, és eljuttatja a sajtóhoz vallomását, sokan bajba kerülhetnek, hiszen több ismert politikus is így vagy úgy, de pénzügyi kapcsolatban állt a csempészetért és sikkasztásért perbe fogott alapítvánnyal – írta a lap.

Néhány hete a Magyar Nemzet arról írt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a nyugalmazott rendőrtiszttel szemben. Indítványukról a Fővárosi Főügyészségnek kell döntenie. A gyanú szerint a gyanúsított úgy hozott be 8,5 tonna élelmiszert az országba, hogy nem fizette meg a közterheket, többek között körülbelül 220 millió forintnyi áfát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik