Belföld

Szócsata Gyöngyöspatáról a Tisztelt Házban

A Fidesz szerint az MSZP és az LMP a felelős a hétvégi "hisztériáért". Vona lemondásra szólította fel Pintért.

Az MSZP és az LMP a felelős a Gyöngyöspatán a hétvégén kialakult hisztériáért – állította kedden az Országgyűlésben napirend előtt Kocsis Máté. A Fidesz képviselője felszólította az ellenzéki pártokat, hagyják a társadalmi és etnikai feszültség gerjesztését, mert ennek következményei lesznek.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára egyetértett ezzel, és többször is megismételte, hogy a két ellenzéki párt politikai haszonszerzésre használta fel a településen kialakult helyzetet. A hétvégi gyöngyöspatai események kapcsán elmondta: a településen március 6-a óta rend van, a romák nem félnek. Az államtitkár ezt annak alapján jelentette ki, hogy ő maga is a településen járt Pintér Sándor belügyminiszterrel és beszélt a helyiekkel. Ennek alapján állította a hétvégi eseményekkel kapcsolatban, hogy “szégyenteljes kísérlet történt pénteken, az MSZP és az LMP politikai haszonszerzés miatt le akarta járatni az országot”. Kijelentette azt is, hogy a rendőrség fenntartja a rendet, az ország lejáratására tett kísérlet kudarcot vallott.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője viszont úgy gondolta, mind a gyöngyöspatai események, mind a napokban történt gyilkosságok bebizonyították, hogy nincs rend az országban. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a kormányváltás óta eltelt egy év alatt semmi sem történt a közrend helyreállításáért. “Pintér Sándor körül elfogyott a levegő!”, ezért a jobbikos politikus lemondásra szólította fel a belügyminisztert.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő szerint a Gyöngyöspatán kialakult helyzet azoknak az elhibázott lépéseknek a következménye, amelyeket a kormány tesz. Feltette azt a kérdést is, hogy vajon miért nem cselekedtek, majd megadta a választ is: “Vagy azért mert tehetetlen, vagy azért, mert összekacsint a szélsőjobboldallal. Épp ezért a szocialista politikus felszólította a kormányt, hogy azonnal állítsa vissza a 33 leghátrányosabb kistérségben a 8 órás közmunkaprogramot, adják vissza a belügyminisztériumtól zárolt összeget, és vonják vissza a fegyveres erőket érintő megszorító törvényeket.

Bár Scheiring Gábor LMP-s képviselő más témában kívánt napirend előtt felszólalni, csatlakozni szeretett volna a Gyöngyöspatáról folyó vitához. Közölte: jobb lenne, ha a kormány az ügy kapcsán befejezné a hazudozást. Tovább azonban erről a témáról nem beszélhetett, mivel Kövér László, az Országgyűlés elnöke rendre utasította: csak az előre bejelentett témájával foglalkozhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik