Belföld

Heller Ágnes szerint a volt férje hamisított

Elmondta: előfordult, hogy az 1956-os forradalom miatt perbe fogott emberek ügyében védőtanúként szerepelt.

Heller Ágnes az MTI-nek a Magyar Hírlap csütörtöki számában megjelentekre reagálva elmondta: első férje, Hermann István hatására fogalmazta meg a levelet, amely pusztán két és fél bekezdésnyi volt, s ebben – más mellett – valóban leírta, hogy hajlandó önkritikát gyakorolni, de nem tett olyan kijelentéseket, amelyek a csütörtökön megjelent levél elején olvashatóak.

Mint mondta: a levélben foglaltaknak valójában a megtörtént események is ellentmondanak, hiszen az 1956-os szerepvállalása miatt kizárták az egyetemről és hosszú évekig nem publikálhatott.

Hozzátette: az is előfordult, hogy az 1956-os forradalom miatt perbe fogott emberek ügyében védőtanúként szerepelt, illetve hogy akkori, külföldi útjai során megpróbálta elérni, a francia és a lengyel írószövetség támogassa a disszidens magyar írószövetséget.

A filozófus szerint a levelet, ahogy a Magyar Hírlap is közzétette, írógépen írta, ezért könnyű lehetett “elé tenni” a hamis részeket.

Heller Ágnes szerint egyébként azért vált el az akkori férjétől, mert ő “politikailag nyomás alá helyezte”; ezt követően ment hozzá második férjéhez, Fehér Ferenchez.

A Magyar Hírlap csütörtöki számában jelent meg Heller Ágnes filozófus levele, amelyet Hankiss Ágnes, a Hamvas Intézet vezetője talált meg az országos levéltárban. Az eddig ismeretlen Heller-levél 1959-ben íródott, s az MSZMP központi bizottságának (KB) “kommunista kötelességként” előadott bocsánatkérést tartalmaz. A Magyar Hírlap a levél felfedezőjét, Hankiss Ágnest is megszólaltatta, aki szerint “régi bűnnek hosszú az árnyéka”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik