Belföld

Romagyilkosságok: a védő ismertetné a titkos jelentéseket

A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) több tisztjével is tarthatta a kapcsolatot Csontos István, a romagyilkosság-sorozat negyedrendű vádlottja - tudta meg a Magyar Nemzet. A dokumentumokat, jelentéseket azonban titkosították. A per ma folytatódik.

A Magyar Nemzethez eljutott jegyzőkönyv szerint H. Ernő, egykori KBH-s főtiszt a hat halálos áldozatot követelő romagyilkosság-sorozat tiszalöki állomása után, a kislétai emberölés előtt is találkozott Csontos Istvánnal, aki szerződéses katonaként éveken át jelentett a katonai titkosszolgálatnak.

A dokumentumok szerint H. Ernőt a Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 márciusában hallgatta meg tanúként. Ekkor a biztonsági főtiszt elmondta: Csontos a KBH részéről S. Imre nyugállományú alezredessel és H. Zsolt főhadnaggyal is beszélhetett. „Mindketten tarthatták vele a kapcsolatot, de ezt konkrétan nem tudom, hogy így volt-e, inkább nagyon eseti jelleggel, de ismerték egymást” – fogalmazott H. Ernő.

A titkosszolgálatnak dolgozó főtiszttől megkérdezték a nyomozók, hogy Csontos István leszerelése után mi tette indokolttá azt, hogy egy-egy találkozó alkalmával ellenőrizzék. H. Ernő erre úgy felelt: „e kérdéskörben titoktartási kötelezettség terhel, amely alól a felmentést a KBH főigazgatója adhatja meg”.

Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott védője a napokban indítványozta a bíróságon a titkos jelentések bekérését, és a titkosítás feloldását – írja a lap.

Folytatódik a per

Bizonyítási eljárás keretében a nyomozati iratok ismertetésével folytatódik ma a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében indult büntetőper tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. Az ügyészség négy férfit vádol aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel.

A négy vádlott a Pest Megyei Bíróságon. Fotó: Marjai János / MTI

A négy vádlott a Pest Megyei Bíróságon. Fotó: Marjai János / MTI

A vádirat szerint a szélsőséges nézeteket valló Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt és Csontos István célja kezdetben a romák közötti félelemkeltés volt, majd kifejezett ölési szándékkal hajtották végre a legapróbb részletekig megtervezett akcióikat. A támadások során kilenc helyszínen hat embert, köztük egy ötéves gyermeket megöltek, öt embert pedig megsebesítettek bűncselekmény útján szerzett vadászfegyverekkel.

Az elsőrendű vádlott eddig csak azokat a bűncselekményeket ismerte be, amelyekben sérülést nem okoztak, és társait – testvérét és volt munkatársát, Pető Zsoltot – is megnevezte. A vádlottak – akik közül csak Pető tagad – vallomásaikban, illetve a büntetőper során ismertetett nyomozati iratokra reagálva ellentmondásokba keveredtek.

A bíróság eddig a nyomozati vallomásokat és a telefonok hívásforgalmára vonatkozó szakértői jelentéseket ismertette. A nyomozati iratok ismertetése után, várhatóan a jövő héten kezdődik meg a tanúk és a szakértők meghallgatása. A nyári ítélkezési szünetig csaknem 30 tárgyalási nap lesz még, az utolsó kitűzött nap július 13.

A fokozott biztonsági előírások mellett zajló szerdai bírósági tárgyalásra az első tárgyalási napot megelőzően regisztrált újságírók juthatnak be, de ismét csak harmincöten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik