Belföld

Cozma-ügy: a titkos tanú vallott

A Cozma-ügy tárgyalásán két fotó- és videoszakértőt hallgattak meg; akik elmondták, hogy a Patrióta lokál diszkójának felvételei alapján megállapítható, hogy a tánctéren az "igen heves verekedés" 50 másodpercig tartott. Azonosíthatóak voltak azok az emberek is, akik Marian Cozma kézilabdázót támadták meg.

A szakértők, akik a felvételeket kockáról kockára elemezték, az azonosítószámokkal jelzett alakokban – akik Marian Cozmát támadták – Raffael Sándor elsőrendű, Németh Győző másodrendű, Sztojka Iván harmadrendű és Pál Gábor negyedrendű vádlottat ismerték fel.

A Cozma-emlékmű avatása

A Cozma-emlékmű avatása

Újabb bizonyíték Raffael ellen

Jól látható az is, hogy Németh Győző kezdte a verekedést: hátulról meglökte a táncoló Marian Cozmát, ütött, majd a verekedésbe bekapcsolódtak a társai is. Németh Győző már elismerte, hogy meglökte Cozmát. Ezt azzal indokolta, hogy többször is “szúrósan nézett rá”.

Kiderült, hogy az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor nagyot lökött. Állítása szerint ő nem a támadókhoz csatlakozott, hanem inkább szét akarta választani Némethet és Cozmát, ezért “szétlökte” őket és azt is hozzátette, Cozma rá is “szúrósan nézett”. Azonban a felvétel azt tanúsítja, hogy csak Cozmát lökte meg.

Ösztönösen nyúlt a késért

Azt korábban Pál Gábor ismerte el, hogy a verekedéskor felkapott egy széket. A videón látszik is, hogy egy székkel kétszer lesújtottak a földön fekvő sportolóra, akinek a derekán, bal oldalt egy vörös folt jelent meg.

Megállapítható, hogy Cozmát már a táncplaccon érte egy könnyebb sérülést okozó vesetáji szúrás. Raffael Sándor erről korábban így vallott: mivel egy üveggel fejbe vágták őt és erősen vérzett, ösztönösen a zsebébe nyúlt a késéért, hogy védje magát, tett egy félköríves mozdulatot a kezével, s egy ember “belefutott” a késébe. Látható a felvételeken, hogy Marian Cozma a derekát fogva menekül el a diszkóból, a sporttársa, Zarko Sesum követi, de a kopasz támadói is mennek utána.

Sietett az óra

A szakértők arra is felfigyeltek, hogy a diszkó kamerájának órája 27 perc 20 másodpercet sietett a valós időhöz képest; ez utóbbit a verekedéskor lebonyolított mobilhívások alapján tudták másodpercre pontosan behatárolni.

Rózsaszínű ingben Sztojka Iván, a Cozma ügy harmadrendű vádlottja

Rózsaszínű ingben Sztojka Iván, a Cozma ügy harmadrendű vádlottja

Felfedte magát a titkos tanú

A bíróság a szakértők mellett az NN24-es jelzésű védett tanút is meghallgatta, ugyanis a börtönbüntetését töltő férfi levelet írt a bíróságnak, miszerint koronatanú lehet a Cozma-ügyben és “közérdekből” vallomást kíván tenni.

A tárgyaláson közölte a tanácsvezető bíróval, hogy nem kíván védett tanú lenni, és elárulta személyes adatait: Kónya Kálmán Dániel 34 éves miskolci lakos, aki többéves börtönbüntetését tölti.

Ezután arról kezdett beszélni, hogy két férfit is felgyújtott, egyikük meghalt és őt 40 éves korában majd “szentté fogják avatni”. A bíró figyelmeztette, hogy a Cozma-üggyel kapcsolatos ismereteit igyekezzen előadni, mire a férfi azt mondta: Sztojka Ivánnal szomszédos cellában ült az idén februárban Sopronkőhidán – csak egy WC választotta el a két cellát -, és tőle hallott a Cozma-ügyről.

Kónya Kálmán Dániel azonban a “történtekről” mindössze annyit tudott mondani, hogy Sztojka Iván “ártatlan”, mert azt közölte vele, hogy “ő nem bűntársa az emberölést elkövetőknek”.

A bíró ismételten figyelmeztette a tanút a hamis tanúzás következményeire, mire Kónya Kálmán Dániel közölte: fenntartja a vallomását. Sztojka Iván úgy reagált az elhangzottakra, hogy ezt az embert soha nem látta, vele nem beszélt, és volt ugyan a sopronkőhidai börtönben, de nem az idei évben.

A tárgyalás szerdán igazságügyi elmeorvos szakértők meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik