Belföld

Vádat emeltek a volt közpénzügyi államtitkár ellen

Keller László jogellenesen gyűjtött adatokat a Somogy megyei vadásztatásokról.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt a Fővárosi Bíróság előtt vádat emelt Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal egykori közpénzügyi államtitkára, volt országgyűlési képviselő ellen. A vád szerint 2004 tavaszán a közpénzügyi államtitkár jogellenesen gyűjtött adatokat a Somogy megyében 2001. évtől történt vadászatok ügyében.

A Keller László államtitkár által – az érintettek hozzájárulása nélkül – bekért dokumentumok olyan, a vizsgált vadászatokon részt vevőkkel kapcsolatba hozható személyes adatokat tartalmaztak, amelyekből az érintettek személyére, vadászati szokásaira, személyi kapcsolataira, anyagi helyzetére, gazdasági, politikai kapcsolatrendszerére lehetett következtetni.

Az ügyészségi szóvivő közleménye szerint ezen adatok megismerésére az elkövetéskor hatályos jogszabályok szerint a közpénzügyi államtitkár nem volt jogosult. Az ügyészség már 2004-ben kezdeményezte a közpénzügyi államtitkár mentelmi jogának – ezen büntetőügy lefolytatása céljából történő – felfüggesztését, de az akkori Országgyűlés a képviselőt nem adta ki.

AJÁNLOTT LINK:

Az ügyészség vádat emelt Keller ellen (MNO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik