Belföld

Felháborodás és a nyugtalanság a bírák körében

Az alaptörvényhez kapcsolódó javaslat a mindenkori öregségi nyugdíjhoz kötné a bírák nyugdíjazását is, ami jelenleg 62 év.

Az uniós adatok alapján nem kirívóan magas jelenleg a magyar bírák nyugdíjkorhatára. A kormány azonban olyan szintre akarja leszállítani a korhatárt, hogy Magyarországon mennének legkorábban nyugdíjba a bírák – derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának szombati tájékoztatásából.

A tájékoztatóban az európai bírói nyugdíjkorhatárokat listázzák. Az OIT adatai szerint az Egyesült Királyságban és Spanyolországban 75 éves korukig dolgozhatnak a bírák. Magyarországon a jelenlegi korhatár 70 év. Ezzel az uniós átlagba tartozunk. Jelenleg a szlovák bírákat küldik a legkorábban nyugdíjba, 62 éves korukban. A korhatár több országban 65, 67 és 68 éves kor. Magyarországhoz hasonlóan Belgiumban, Dániában és Hollandiában, Portugáliában, Szlovéniában, Lengyelországban és Csehországban is 70 év a nyugdíjkorhatár. Az alaptörvényhez kapcsolódó javaslat a mindenkori öregségi nyugdíjhoz kötné a bírák nyugdíjazását is, ez alapján 62 évesen kellene nyugdíjazni a bírákat, mint Szlovákiában.

A bíróságok elleni támadásnak, és szakmailag teljesen indokolatlan tartják a bírák azt a kormányzati tervet, amely szerint le akarják vinni a bíráskodás nyugdíjkorhatárát – mondta korábbi, székesfehérvári sajtótájékoztatón Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Csaknem 300 bírót érint, több tízezer ügyet kell átszignálni, ami az eljárások idejének növekedésével jár majd – hangsúlyozta Baka András. Hozzátette: hihetetlen a felháborodás és a nyugtalanság a bírák körében. Ráadásul az ügy politikai színezetet is kap, mert senki nem érti miért a bírákkal teszik ezt, miközben az ügyészségnél, és más szervezeteknél ilyen nincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik