Belföld

Vadász tagadta, hogy fegyvert fogott a biciklistára

Mindketten másképp emlékeznek a volt szocialista politikus közlekedési vitájára.

Az ügy tárgyalása pénteken kezdődött újra a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vád szerint Vadász János még 2007 júliusában autóvezetés közben szóváltásba keveredett az Andrássy úton egy kerékpárossal. A vita során a biciklis fiatalember Vadász János gépkocsijának tetejére ütött, mire ő kiszállt az autóból, és kiabálni kezdett. A vád szerint a kölcsönösen hangos szitkozódás közben Vadász János elővett egy Flóbert pisztolyt és azt a kerékpáros fiatalemberre irányítva fenyegetőzött.

Vadász János a lőfegyverre tartási engedéllyel nem rendelkezett, a kerékpáros viszont megrongálta az ismert volt szakszervezeti tisztségviselő gépkocsiját.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2009. december 17-i ítéletével Vadász Jánost lőfegyverrel való visszaélés miatt 1 évi, 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel és 100 ezer forint pénz mellékbüntetéssel sújtotta. A kerékpárost rongálás miatt 45 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Ezt az ítéletet helyezte hatályon kívül a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság és a PKKB-t új eljárás lefolytatására utasította. Ez a megismételt eljárás kezdődött el most pénteken.

A tárgyalás Vadász János és a kerékpáros – vagyis a két vádlott – vallomásával indult. Ezután szakértőket, tanúkat hallgattak meg. Az egykori szocialista politikus a bíróságon azt mondta, nem fogott fegyvert a biciklin ülő férfira, sőt, teljesen ki sem szállt autójából. Emellett hozzáfűzte, hogy a kerékpáros támadólag lépett fel ellene. A másik fél és két tanú azonban másképp emlékszik: ők azt mondták, igenis ráfogta pisztolyát, a kocsiból is kiszállt. Emellett úgy látják, hogy Vadász volt az agresszívabb. A biciklista elmondta azt is, tenyérrel csapott a kocsi tetejére, nem akart kárt tenni benne.

A tárgyalás június 30-án folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik