Belföld

Arra kérik Hoffmann Rózsát, hogy ne éljen vissza hatalmával

Az MSZP szerint az oktatási államtitkár programja kivezet az egyház és az állam szétválasztására épülő jogállamból.

Az MSZP arra kéri Hoffmann Rózsát, ne éljen vissza hatalmával, és az állampolgárok alkalmazottjaként maradjon világnézetileg semleges. Kunhalmi Ágnes elnökségi tag az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szerdán ismét világossá tette, hogy a Fidesz-KDNP számára a jogállam és az alkotmány csak “zavaró körülmény”, amellyel tulajdonképpen nem nagyon kell foglalkozni.

A szocialista politikus az oktatási államtitkárnak a keresztény civil szervezetek negyedik országos fórumán mondott beszédére reagálva felidézte, Hoffmann Rózsa kifejtette, a cél az erkölcsi nevelés erősítése, és ennek fontos eszköze az etika-és hittanoktatás erősítése. Minden eszközt megadnak – tette hozzá az államtitkár, hogy az egyházi iskolák száma gyarapodjék.

Az államtitkár hozzátette: nem lesz kötelező az állami iskolák számára a hittan, de “arra ügyelni fognak”, hogy erősítsék a hittanoktatást az állami iskolákban is. Emellett kötelezővé kívánják tenni az etikaoktatást és szankcionálni fogják azokat az iskolákat, amelyek valamilyen oknál fogva “ezt szőnyeg alá akarják söpörni” – ismerteti a közlemény.

Az MSZP szerint Hoffmann Rózsa programja kivezet az egyház és az állam szétválasztására épülő jogállamból. “Kivezet a független, modern, XXI. századi oktatásból, amely gyermekeinket arra készíti fel, hogy képesek legyenek boldogulni, munkát vállalni, új ismereteket szerezni. Az oktatási kormányzat víziója befelé forduló, passzív diákokról szól, akik kritika nélkül elfogadják, amit kapnak, akik nem tanulni, fejlődni, változni akarnak, hanem egy helyben maradni és várni, hogy valaki más megoldja a problémáikat” – olvasható a kommünikében.

Kunhalmi Ágnes véleménye szerint amit Hoffmann Rózsa felvázolt, “az a lemaradás, a visszafordulás útja. Ez a fajta állami erkölcsdiktálás a diktatúrákra jellemző, ahol a vezető eldönti az alattvalók helyett, hogy mi a helyes, és mi a helytelen, hogy hogyan szabad élni, és hogy tilos, hogyan erkölcsös és hogyan erkölcstelen.”

Nem szeretnénk olyan országban élni, ahol az államtitkár dolga, hogy kijelölje az erkölcsös utat. Magyarországon sokan sokfélék vagyunk, keresztények és ateisták, evangélikusok, zsidók és reformátusok, konzervatívok és progresszívek, jobboldaliak és szociáldemokraták. Egyáltalán nincs arra szükségünk, hogy bármelyik választott kormány úgy érezze, felhatalmazása van a jó és a rossz meghatározására – írta Kunhalmi Ágnes.

Arra kérik Hoffmann Rózsát – tette hozzá -, ne éljen vissza hatalmával és az állampolgárok alkalmazottjaként maradjon világnézetileg semleges. Ne keverje össze a személyes meggyőződését és a magyar polgárok összességét, mert ez a kettő messze nem ugyanaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik