Belföld

Örül az ellenzék az Ab-döntésnek

Az MSZP leállíttatná a köztisztviselők elbocsátását. Az LMP üdvözli, a Jobbik aggodalmai beigazolódásának látja a határozatot.

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt és a köztisztviselőket alkalmazó önkormányzatokat, hogy azonnal állítsák le a kormánytisztviselők és a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását – mondta Lamperth Mónika, a szocialisták közjogi kabinetvezetője kommentálva az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, amellyel alkotmányellenesnek minősíti a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény köztisztviselők indoklás nélküli felmentést lehetővé tevő rendelkezését.

Az MSZP-s politikus leszögezte: a testület visszaigazolta a szocialisták érveit, miszerint jogállamban senkit sem lehet alkotmányos jogaitól megfosztani, az indoklás nélküli elbocsátás pedig sérti a munkához, a közhivatal viseléséhez, valamint az emberi méltósághoz való jogot. A kormány nem gyakorolhat “totális hatalmat” a köztisztviselők felett – tette hozzá.

Az LMP üdvözli az Alkotmánybíróság keddi döntését. Szilágyi Péter, a párt országgyűlési képviselője kedden az MTI-nek elmondta: az Ab döntése arra figyelmezteti a Fideszt, hogy a készülő új alaptörvény ellenére sem vonhatja ki magát a jelenlegi alkotmány hatálya alól.

A politikus szerint az Alkotmánybíróság olyan állításokkal támasztotta alá egyhangúlag hozott határozatát, amelyeket az LMP is hangsúlyozott a jogszabály elfogadása előtti vitában. Hozzátette: azt várják a kormánypártoktól, hogy a jövőben tartózkodjanak az alkotmányellenesnek minősített elbocsátási forma alkalmazásától, illetve dolgozzanak ki egy megfelelő eszközt az így elbocsátott dolgozók kárpótlására.

A Jobbik aggodalmai beigazolódásaként, megnyugvással veszi tudomásul az Alkotmánybíróság keddi döntését. Bertha Szilvia, a párt országgyűlési képviselője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében egyebek mellett arra emlékeztet, hogy a Jobbik korábban beadványban kérte a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény ezen pontjának megsemmisítését. Kiemeli: a Fidesz és a KDNP felelősségét súlyosbítja, hogy a Jobbik már a parlamenti vita során is hangot adott alkotmányossági aggályainak, azt azonban a “kétharmados gőzhenger” akkor rendre figyelmen kívül hagyta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik