Belföld

Napirenden a hackertámadás

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága napirendre vette a Magyar Hírlap honlapjának megtámadását. Azt feltételezik, román nacionalista hackerek állnak az ügy hátterében.

Március 20-án, a Magyar Hírlap honlapján egy ideig román nyelvű szöveg volt látható Avram Iancu portréjával. A lap megdöbbenését
fejezte ki, és
visszautasította a “soviniszta gyűlöletkeltést”.

Az Index úgy tudja, az a Romanian National Security (RNS) nevű csoport törte fel a siteot, amely korábban az olasz RAI, a La Stampa, a Corriere della Sera és a francia Le Monde internetes oldalát is megtámadta.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzott, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) az ügyben semmilyen felkérést nem kapott. Gazdag Tibor, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csúcstechnológiai bűnözés
elleni osztályának vezetője pedig leszögezte: ha valóban történt
“számítógépes rendszer elleni bűncselekmény”, akkor a kerületileg
illetékes budapesti rendőrkapitányságon kell feljelentést tenni, az
NNI-nek nincsen erre hatásköre, csak ha az országos rendőrfőkapitány
külön utasítást ad rá.

Gazdag megállapította: ami történt “nem alapozza meg” a bűncselekmény megalapozott gyanúját, ráadásul az üzemeltetők sem tettek feljelentést. Szerinte az operációs rendszer nem volt elég friss, tehát az üzemeltető tette lehetővé a behatolást – tette hozzá.

Kocsis Máté (Fidesz) bizottsági tag azonban azt hangsúlyozta: a testületnek nem azt kell vizsgálnia, hogy miként került a szöveg a honlapra, hanem azt, hogy a tartalma – “nem felejtünk és nem is bocsátunk, így jár mindenki, aki a román nemzet ellen vét”- jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. Ezért Kocsis kezdeményezte, hogy a testület következő ülésén folytassák az ügy tárgyalását az AH vezetőjének meghallgatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik