Belföld

Gyurcsány a romagyilkosság tárgyalásán

Egykori kancelláriaminiszterével együtt jelent meg a bíróságon a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba is megjelent a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat büntetőtárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon. A volt kormányfő azért ment el, mert részvétét és együttérzését akarta kifejezni az áldozatok és a hozzátartozók iránt egyrészt mint apa, mint férj, mint politikus, mint a támadássorozat idején “miniszterelnöki tisztséget betöltő személy”.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: “ítélkezni a bíróság dolga”, ők a megjelenésükkel is azt szeretnék üzenni, hogy az elesetteket, a megtámadottakat nem hagyjuk magukra. Arra a kérdésre, hogy a támadássorozattal összefüggésben érez-e bármilyen politikai felelősséget, úgy fogalmazott: “politikai büszkeséget” érez, hogy kormányával együtt annak idején kifejezte együttérzését és szolidaritását az áldozatok hozzátartozóinak. A volt miniszterelnök nem kísérte figyelemmel a per eddigi fejleményeit, csak annyit tudott, hogy már zajlik a tárgyalás.

Molnár Csaba azt mondta: ha a legegyszerűbb hétköznapi rasszizmust elítéljük, akkor ezt az aljas gyilkosságsorozatot mindenképpen el kell ítélni. Az egykori kancelláriaminiszter megjegyezte, hogy a kormányt képviselve több áldozat temetésén személyesen is megjelent. A szocialista politikusok az érdeklődők számára fenntartott padsorokban foglaltak helyet.

A bíróság az eredeti tervek szerint ma a kislétai gyilkosságról kérdezte volna Cs. Istvánt (a képen), de a negyedrendű vádlott váratlanul bejelentette: nem tesz vallomást és kérdésekre sem akar válaszolni. Az elsőrendű vádlott, K. Árpád tagadta, hogy köze lenne a tiszalöki támadáshoz, ahol a vád szerint 2009 áprilisában megölt egy férfit.

A per az elmúlt három tárgyalási naphoz hasonló szigorú biztonsági intézkedések mellett folytatódott. A négy megbilincselt vádlottat géppisztolyos kommandósok vezették be a terembe.

A romák elleni kilenc támadás miatt K. Árpád elsőrendű vádlott és testvére, K. István másod-, P. Zsolt harmad-, illetve Cs. István negyedrendű vádlott ellen aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik