Belföld

Orbán a “végleges alaptörvény” megalkotásáról ír

A kormányfő megköszönte a Nemzeti Konzultációs Testület munkáját.

Nem volt még ilyen Magyarországon az elmúlt 20 évben – mondta a kormányfő napirend előtti felszólalásában a nemzeti konzultáció keretében visszaküldött kérdőívekről. A magyarok megüzenték, hogy a termőföld és a víz nem eladó, sem most, sem később – tette hozzá.

A Nyilvánosság Klub szerint azonban a miniszterelnök valójában nem tudhatja, mit is üzentek a magyarok, csak egy kisebb minta alapján beszélhetett a kormányfő általánosítva “az emberek” véleményéről. Azt ugyanis nem tudni pontosan, hogy a Nemzeti Konzultációs Testület milyen módszerrel dolgozta fel a kérdőíveket – írja a Népszabadság.

A Nyilvánosság Klub a kérdőívek számáról, feldolgozásuk, a válaszok összesítésének menetéről akart egyebek között tájékozódni, hiába. Mivel erre nem kaptak lehetőséget, Vásárhelyi Mária ügyvivő a lapnak azt mondta, az összesítést csak egy kisebb mintán végezhették el, különben a munka – tekintettel a tizenharmadik kérdésre is, amelyre bárki bármilyen javaslatát, észrevételét megtehette – még hetekig tartott volna.

Ezzel szerinte önmagában nem lenne baj, hiszen az adatok reprezentativitása a mintavétellel is biztosítható, ám a nyitott kérdésre adott válaszok értékeléséhez minden kérdőívet el kell olvasni. Miután egyelőre nem derült ki, hogy az emberek milyen személyes javaslatokat fogalmaztak meg „az új magyar alkotmány által védendő (…) értékekről, elvekről”, az ügyvivő feltételezi, hogy ezeknek az észrevételeknek az összegzése elmaradt. A Nyilvánosság Klub mindazonáltal még próbálkozik egyszer. Vagyis: ismét levélben kérnek lehetőséget, hogy betekintést nyerjenek az adatfeldolgozás folyamatába.

Orbán Viktor megköszönte a Nemzeti Konzultációs Testület munkáját. A kormányfő a Facebookon azt írta, köszönet illet mindenkit, aki részt vett az ország új, végleges alaptörvényének megalkotásában. Az oldalon közölt videóban a Nemzeti Konzultácós Testület vezetője Szájer József Magyarország nagy sikerének nevezte, hogy majdnem egymillióan küldték vissza a kormány által összeállított 12 pontos kérdőívet.

Szili Katalin, volt MSZP-s házelnök a klipben megismétli, hogy jól működő demokrácia nem létezik konstruktív ellenzék nélkül. A velük együttműködők megértették, hogy minden közhatalom forrása a nép. Róla ugyanakkor volt párttársa, Lamperth Mónika a köztévében azt mondta, megalázta a Fidesz. A szocialista politikus szerint Szili nem veszi észre, hogy a Fidesznek csak díszítősornak kellett az alkotmányozáshoz.

AJÁNLOTT LINK:

Pontosan hogyan is dolgozták fel a konzultáció kérdőíveit? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik