Belföld

Orbán szerint a nép nagyon erős alkotmányt akar

A magyarok megüzenték, hogy a termőföld és víz nem eladó, sem most, sem később.

Nem volt még ilyen Magyarországon az elmúlt 20 évben – mondta a kormányfő napirend előtti felszólalásában a nemzeti konzultáció keretében visszaküldött kérdőívekről. Orbán Viktor szerint ugyanis korábban diktátumokkal kormányozták az országot, de ők megkérdezik az embereket és mindig kiállnak a nemzeti konzultáció, a nép véleménye mellett a trükköző milliárdosok ellen.

A miniszterelnök szerint az emberek több mint a 90 százaléka ért egyet azzal, hogy a kötelességeket és a jogokat is deklarálni kell az alaptörvényben. Ugyanilyen többség ért egyet azzal, hogy alkotmányos garanciák kellenek a jövő nemzedékek védelmére, korlátozni kell például a kormányok kezét, hogy ne adósítsák el az országot.

A magyarok megüzenték azt is, hogy a termőföld és víz nem eladó, sem most, sem később. A magyarok rendet akarnak az élet minden területén, az emberek kinyilvánították, hogy a törvénynek, a törvénytisztelőket kell védeni. A válaszadók 94 százaléka akarja azt, hogy a bíróságok szabjanak ki indokolt esetben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést – tette hozzá.

Orbán szerint fontos mozzanat az is, hogy az emberek ragaszkodnak a nemzeti öntudathoz, ragaszkodnak ahhoz, hogy a határon túli magyarok is helyet kapjanak az alkotmányban, amiről azt mondta, hogy “kivételesen erős alaptörvény lesz”. A kormányfő az új alkotmányt olyan gránit alapnak nevezte, amelyre felépíthető egy sikeres ország.

A nemzeti konzultáció sikere azt jelzi, hogy az új alkotmány az egész nemzeté lesz, hiszen a magyarok akarata és véleménye jut érvényre benne – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: nincs más hátra, mint az Országgyűlésben véghez vinni, amit az emberek akarnak, “belefoglalni az alkotmányba, ami nincs még benne, de az emberek elsöprő egyetértéssel javasolták, hogy bele kell foglalni; és mindazt, ami benne van a tervezetben, de az emberek nagy többsége nem akarja az alkotmányban látni, ki kell venni belőle”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik