Belföld

Jobbik: halállal is lehessen büntetni a “behatolókat”

Az ellenzéki párt a jogszabály-módosítással védené az életet és a magántulajdont.

A büntető törvénykönyv (Btk) módosítását kezdeményezi a Jobbik annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen büntetni, ha valaki saját élete vagy tulajdona elleni támadás elhárítása érdekében a támadót megsebesíti, vagy megöli – jelentette be a módosítást beterjesztő két jobbikos országgyűlési képviselő szerdán Budapesten.

Szilágyi György kiemelte: a módosítás szövege szerint “nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges, illetve nem büntethető az sem, aki a saját tulajdonát vagy birtokát képező, illetve haszonélvezeti jogával érintett lakóingatlan területén, annak egyéb helyisége vagy ezekhez tartozó bekerített helyen a tulajdona, birtoka vagy haszonélvezetének tárgya ellen intézett jogtalan támadás elhárítása érdekében, illetőleg az ingatlan területére történő jogtalan belépés megakadályozása érdekében a támadónak sérülést vagy halált okoz.” A képviselő ugyanakkor hozzátette: javaslatuk értelmében “az élet kioltását kerülni kell.”

A másik beterjesztő, Apáti István hozzátette: nem lenne büntethető az sem, aki ezekben az esetekben “védelmi eszközt használ,” de lehetőség szerint ezek használatára előre figyelmeztetni kell a behatolót. További újdonság, hogy a jogos védelmi helyzet kizárólag “a jogtalan támadás elhárításáig,” vagy a hatóság képviselőjének megérkezéséig tarthat.

A Jobbik szerint azért van szükség erre a módosításra, mert az utóbbi években elszaporodtak azok a személy- és vagyon elleni bűncselekmények, amelyekkel szemben a sértettek tehetetlenek, sokszor önmagukat se tudják megvédeni, mert félnek attól, hogy ellenük indul eljárás, bár ők vannak jogos védelmi helyzetben. Az ellenzéki párt szerint a Btk. módosítása azért szükséges, hogy bárki megvédhesse a maga és családtagjai életét, tulajdonát, birtokát, haszonélvezetének tárgyát anélkül, hogy “őt magát hurcolnák meg indokolatlanul.” Szilágyi György kiemelte, hogy a módosítás az elfogadását követő 30 napon életbe lépne. Apáti István szerint a politikának döntenie kell, hogy “a bűnözőket mentegeti, vagy az áldozatok pártjára áll,” és ha a kormánypártok nem támogatják a Jobbik javaslatát, akkor a bűnözők mellé állnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik