Belföld

Nyolcszázmilliós kárt okozhatott a HM-es ingatlanmutyi

Az elidegenített ingatlanok vevői közt egykori miniszteri biztosok, volt államtitkárok és magas beosztású katonai vezetők vannak.

800 millió forintos kár érhette az államot a honvédségi ingatlanok eladása miatt 2002 és 2010 között – mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a parlamentben a Honvédelmi és rendészeti bizottság azon albizottságának keddi ülésén, amely az elmúlt nyolc év kormányzati tevékenységét vizsgálja. Budai Gyula szerint Fapál László volt helyettes államtitkár ingatlanügyén kívül további húsz gyanús ügyletre derült fény.

A kormánybiztos bejelentette: a Fapál László volt helyettes államtitkár ügyében tett feljelentéshez csatolta Gömbös János volt kormánybiztos ingatlanértékesítésének ügyét is, mert ebben is bűncselekményt gyanít. A miniszteri biztosnak 20 millió forintért vették meg a szóban forgó ingatlant, amelyet 19 millióért felújítottak. Ezután a miniszteri biztos 8,5 millió forintért vehette meg a lakást – közölte Budai Gyula.

A vizsgálat egészéről a kormánybiztos elmondta, hogy az elidegenített ingatlanok vevői közt egykori miniszteri biztosok, volt államtitkárok és magas beosztású katonai vezetők vannak. Az ingatlanok valós forgalmi értéke összesen mintegy 1,113 milliárd forint lehet, ennek ellenére a tárcához mindössze 315 millió forint folyt be az ingatlaneladásokból. Ez azt jelenti, hogy az államot majd 800 millió forint kár érhette – mondta Budai Gyula.

Az albizottságba meghívott Juhász Ferenc MSZP-s képviselő szerint torzító és manipulált volt az a lista, amely megjelent azokról, akik a Honvédelmi Minisztérumhoz tartozó szolgálati lakásokhoz hozzájutottak, mert kiragadott 8 évet, holott 2002 előtt és 2010 után is sokan szerepelhetnének még ezen a listán. A volt honvédelmi miniszter közölte, hiába várják azt, hogy ő most nevekkel egészítse ki ezt a sajtóban megjelent listát, mert az méltánytalan lenne, már csak azért is, mert állítja, a minisztersége idején eladott szolgálati lakásokkal kapcsolatos eljárások törvényesek, szabályosak és etikusak is voltak. A honvédelmi tárca volt vezetője azért arra felhívta a figyelmet, hogy a honvédelmi ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos jogszabályokat épp az ő miniszterségének ideje alatt szigorították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik