Belföld

Romagyilkosságok: ötszörösen minősülő emberölés a vád

Ötvenöt ember életét veszélyeztették a vádlottak, hat halálos áldozat, öt életveszélyes és öt súlyos sérült volt, köztük nők és gyermekek.

Befejeződött a vádirat ismertetése a romagyilkosságok miatt indult büntetőperben a Pest Megyei Bíróságon pénteken, a vád ötszörösen minősülő emberölés.

A vádlottak kilenc támadásban 78 lövést adtak le, 11 gyújtópalackot hajítottak el, és ezzel összesen 55 ember életét veszélyeztették, hat halálos áldozat, öt életveszélyes és öt súlyos sérült volt, köztük nők és gyermekek.

Az ügyészség szerint mindez aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölésnek minősül, ezért a büntető törvénykönyv alapján tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. Ezen túlmenően a vád még más bűncselekményeket is az elkövetők terhére ró, így például lőfegyverrel visszaélést.

Rendkívüli biztonságban

A büntetőper rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg péntek délelőtt Budapesten, a Pest Megyei Bíróságon; a négy, megbilincselt vádlottat csuklyát viselő kommandósok vezették be a Thököly úti épület legnagyobb, földszinti tárgyalótermébe, amelyet zsúfolásig megtöltöttek az újságírók, a hozzátartozók és az érdeklődők, valamint a sértettek jogi képviselői.

A bíróság épületébe a már előzetesen regisztrált újságírók tűzszerészeti átvizsgálás után léphettek be. A száz férőhelyes tárgyalóterem ajtaja előtt kisebb tumultus alakult ki, ugyanis a sajtó számára biztosított 35 helyre több mint 70 újságíró jelentkezett, így volt, akinek már a hozzátartozók soraiban sem jutott hely.

Fenyegetés a tárgyalás szünetében

A piricsei támadás vádiratának ismertetése után a bíró félórás szünetet rendelt el, majd miután a tárgyalást folytatta, újból felhívta a figyelmet a tárgyalás tudósítására vonatkozó szigorú szabályokra.

A kopaszra nyírt, kétoldalt lelógó, hosszú vastag bajuszt viselő P. Zsolt harmadrendű vádlott, akinek tarkóján két 8-as számot – amely a bőrfejűeknél az SS-t, illetve a „Heil Hitlert” jelképezi – lehetett látni, mosolyogva lépett be a tárgyalóterembe, majd panasszal élt Miszori László tanácsvezető bírónál, mondván, a hallgatóságból a szünet elrendelésekor valaki cigánygyilkosnak nevezte, és megfenyegette. A bíró rendre utasította a hallgatóságot, azt hangoztatva, őrizzék meg a tárgyalás méltóságát.

Félszáz tanút hallgatnak meg

A pénteki tárgyalás végén a bíró közölte, hogy a következő, jövő szerdai tárgyaláson kezdődhet el a vádlottak meghallgatása, amelyekre három hetet szánnak. Április 19-én kezdődhet a több mint másfél száz tanú meghallgatása, azután a többtucatnyi szakértőé. A nyári ítélkezési szünetig több mint harminc tárgyalás lesz a romagyilkosságok büntetőperében a Pest Megyei Bíróságon.

AJÁNLOTT LINK:

Romagyilkosságok: itt vannak a brutális részletek (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik