Belföld

UD-ügy: tagadják a vádakat a szocialista politikusok

Rajtuk kívül két MDF-es politikust, Dávid Ibolyát, és Herényi Károlyt is vádolják személyes adattal való visszaéléssel.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat korábban felügyelő volt miniszter és Tóth Károly volt MSZP-s országgyűlési képviselő nem ismerte el bűnösségét a szerdán, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött büntetőperben.

A vádirat szerint Szilvásy miniszterként jogosulatlanul sokszorosíttatta és adta át az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének két fideszes politikussal, Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetéseinek szövegét, illetve hanganyagát. Tóth Károly a vád szerint a nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként hatáskörét túllépve bírta rá a minisztert arra, hogy tájékoztatást adjon a bizottság tagjainak. A vád szerint a titkos információgyűjtésből származó bűnügyi személyes adatok jogtalan kezelése az akkori ellenzéki fideszes politikusok lejáratását célozta.

A vád szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly egy CD-n rögzített telefonbeszélgetések szövegét felhasználva arra próbálta rávenni Almássy Kornélt, hogy lépjen vissza az MDF elnökjelöltségétől. Ez a próbálkozásuk először nem hozott eredményt, mert Almássy még Dávid Ibolya tervezett tájékoztatója előtt sajtótájékoztatót tartott, melyen bejelentette, hogy megzsarolták. Azután azonban, hogy Dávid Ibolya további hangfelvételek nyilvánosságra hozatalát is kilátásba helyezte, Almássy Kornél úgy döntött, teljesíti a Dávid által megjelölt feltételeket, lemondott elnökjelöltségéről, alelnöki posztjáról, és kilépett az MDF-ből. A vád hangsúlyozza, mindez rendkívül hátrányosan érintette Almássy Kornél politikai pályafutását, társadalmi megítélését.

Az ügyészség a két szocialista politikus mellett Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és Herényi Károlyt, az MDF egykori frakcióvezetőjét is vádolja személyes adattal való visszaéléssel. A tárgyaláson csupán Szilvásy és Tóth Károly jelent meg, Dávid és Herényi, élve a törvénymódosítás adta lehetőséggel, jogszerűen távol maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik