Belföld

Nem lesz jog a szociális biztonság?

Az új alkotmány csak azt rögzítené, hogy az állam törekszik arra.

Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson, az állam pedig a juttatások mértékét és jellegét az igénybe vevő személynek a közösség számára végzett tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja. A Világgazdaság által megkérdezett szakemberek szerint ez a szöveg kisebb felelősséget ró az államra, az viszont kérdés, valójában milyen változást jelent majd.

“Bevett nemzetközi standard, egyben kényelmes megfogalmazás a „törekszik” szó használata…” – mondta Pap András László alkotmányjogász. Az MTA Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a “közösség számára hasznos tevékenységet meghatározó kitétel azonban hallatlan, ebből szinte bármi, akár nagyon kemény dolgok is következhetnek.

Az Alkotmánybíróság a rendszerváltozás óta eltelt időszakban számos alkalommal megerősítette az állam szociális kötelezettségeit, például a Bokros-csomag idején. Pap András László szerint viszont az új alkotmánytervezet nem tekinti magát jogfolytonosnak a hatályos alkotmánnyal, így valószínűleg automatikusan nem lesznek érvényesek a kilencvenes évek alkotmánybírósági határozatai.

A megfogalmazás Kolláth György szerint súlyos visszalépés az eddigiekhez képest. Az alkotmányjogász közölte: a szociális biztonságra vonatkozó „törekvés” a legkevesebb, ez az állam számára kikényszeríthető felelősséget nem jelent. Az új szövegezés szerint az állam törekvése a biztos, a juttatott szolgáltatás bizonytalan.

A jogászokkal ellentétben Bod Péter Ákos úgy véli, nem lenne jó a gazdasági és szocális gyakorlatban, ha alkotmányos szinten rögzítenék az állam konkrét kötelezettségeit. A közgazdász természetesnek tartja, hogy a “minimalista megfogalmazáson túl egyéb jogszabályokban szabályozzák ezeket a kérdéseket”. Az egyetemi tanár azért nem vár nagy változásokat, mert Magyarország olyan nemzetközi szervezetek tagja, amelyek alapvető szabályok betartására kötelezik Magyarországot.

„Európa jelenleg átalakul, már a klasszikus szociális piacgazdaságok gyakorlata is változik, ezért jónak tartom a jelenleg hatályos alkotmányhoz képest a mostani szerényebb megfogalmazást, mert a szociális biztonságra való törekvésnél valószínűleg nem is vagyunk többre képesek” – zárta szavait Bod Péter Ákos.

AJÁNLOTT LINK:

Jog helyett csupán törekvés (Világgazdaság)
MSZP: az állam nem felel polgára egészségéért (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik