Belföld

Nem lesz népszavazás a 62 éves nyugdíjkorhatárról

Az Alkotmánybíróság (AB) szerint a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) korábban hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, amelyet egy magánszemély nyújtott be, és amelyen a következő kérdés szerepelt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár ne haladhassa meg a 62 évet?” Az AB most megsemmisítette az OVB határozatát és új eljárásra utasította a testületet.

A testület megállapította, hogy az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés nem felel meg a választópolgári egyértelműség követelményének. Az AB már több határozatában értelmezte a népszavazásra bocsátandó kérdéssel szemben támasztott egyértelműség követelményét, és megállapította, hogy az egyértelműség követelménye a népszavazáshoz való jog érvényesülésének garanciája.

Az alkotmánybírák arra is rámutattak, hogy az öregségi nyugdíjjogosultság megállapításakor a biztosítottak születési évéhez mérten különböző életév betöltéséhez kötik az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt. Márpedig ahhoz, hogy a választópolgár a népszavazási kérdésre egyértelműen tudjon válaszolni, az szükséges, hogy a kérdés világos és kizárólag egyféleképpen értelmezhető legyen, a kérdésre igennel vagy nemmel lehessen felelni.

Gyászmenetet szervez a LIGA

A LIGA Szakszervezetek nem ért egyet az Alkotmánybíróság érvelésével, amelyet Nekrológ című közleményében összefoglalva úgy interpretál: az AB túl bonyolultnak és összetettnek nevezte a kérdést ahhoz, hogy az átlagos állampolgár megértse. A LIGA Szakszervezetek álláspontja szerint ilyen követelményrendszer nem következik sem az Alkotmányból, sem a népszavazásról szóló törvényből. “Ami nem véletlen, hiszen nem lehet úgy megfogalmazni egy kérdést, hogy az egyszerre legyen rövid, egyértelmű, áttekinthető és eldöntendő, ugyanakkor részletesen kifejtett, a lehetséges társadalmi és pénzügyi hatásokat alternatíváiban feltáró és összegző” – fogalmaz a LIGA közleménye.

A szakszervezet értelmezésében “az Alkotmánybíróság ma kimondta, hogy a népszavazás intézménye nem működik és nem működhet a jövőben, hiszen a döntésre jogosult Magyar nép sosem lesz képes megítélni, hogyan szeretne élni, miként szeretne dönteni”.

A LIGA közleménye tudatja még, hogy április 9-én, Budapesten “gyászmenet kíséretében vesz végső búcsút” a népszavazás intézményétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik