Belföld

Szijjártó: az ország eladósítása a legnagyobb politikai bűn

Albizottság vizsgálná az elmúlt nyolc év döntéseit, amelyek Magyarország eladósodásához vezettek.

Vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz Magyarország eladósításának kivizsgálására – jelentette be Szijjártó Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: az ország eladósítása az egyik legnagyobb politikai bűn, amelyet valaha elkövettek politikusok Magyarországgal szemben.

A fideszes kezdeményezés szerint a költségvetési bizottságban jönne létre az albizottság – amelynek az elnöke Dancsó József (Fidesz) lenne -, és azt vizsgálná, hogy az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, amelyek az ország eladósításához vezettek, milyen mozgatórugói voltak ezeknek a döntéseknek és ezeknek az embereknek, továbbá milyen magánérdekek játszottak szerepet – közölte Szijjártó Péter. A politikai mellett az esetleges jogi felelősséget is vizsgálnák.

Hozzátette, a testület kikérné azoknak a miniszterelnököknek, pénzügyminisztereknek a “személyes véleményét”, akik az ország eladósítása során a felelős döntéseket meghozhatták. Példaként említette Gyurcsány Ferencet, Veres Jánost, Draskovics Tibort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik