Belföld

Medián: Pártok és politikusok népszerűtlensége

A rendszerváltás óta még soha nem volt ilyen hullámvölgyben a politikai aktivitás.

A politikai közhangulat általános romlásáról, a kormánypártok támogatottságának visszaeséséről számol be a HVG megbízásából készült Medián-elemzés. A kutatók szerint hullámvölgybe került a politikai aktivitás: a polgárok 45 százaléka szavazna, ha a közeljövőben új választások lennének. Egyetlen korábbi ciklus hasonló időszakában sem voltak ilyen kevesen a „biztos” szavazók”.

A pártnélküli választók aránya a tavalyi választások óta folyamatosan gyarapodott – a júliusi 25 százalékról szinte fokról fokra emelkedett a januári 31 százalékra, ahonnét aztán februárra egyből 35 százalékra ugrott. Ehhez hasonló méretű „bizonytalan” tömeget a Medián felméréseiben közel hat éve nem lehetett látni.

Az ok, hogy a Fidesz az elmúlt egy hónap alatt jelentősen vesztett vonzerejéből, de a kormánypárti szavazók egy részének elfordulása nem jelentett nagyobb támogatottságot az MSZP-nek, csak a a Jobbik profitált a kiábrándulásból, szűk 2 százalékpontnyit. A választani tudó „biztos” szavazók körében kevésbé kitapintható a Fidesz népszerűségvesztése, a kormánypárt szimpatizánsainak soraiban ugyanis változatlanul többen vannak az elkötelezett szavazók (64 százalék), mint az MSZP-vel rokonszenvezők körében (58 százalék).

A választások óta most a legmagasabb a Fidesz elutasítottsága: a januári 29 után februárban az emberek 35 százaléka mondta, hogy biztosan nem szavazna rájuk. Továbbra is az MSZP azonban a legelutasítottabb párt: az emberek hattizede kizárja, hogy a szocialistákra szavazzon.

Fokozatosan romlott a Fidesz-kormány tevékenységének megítélése is: három hónap alatt 43-ról 56 százalékra nőtt a kormány teljesítményével elégedetlenek aránya, miközben a kormányba mint intézménybe vetett bizalom is gyengült.

Ezzel párhuzamosan valamelyest erősödött a félelem az infláció és a munkanélküliség növekedésétől: november óta a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozások 3 százalékponttal, a munkanélküliségre vonatkozó becslések 4 százalékponttal emelkedtek.

Orbán Viktor messze a legnépszerűbb politikus, noha tavaly május óta 15 százaléknyian fordultak el tőle. Ennek dacára ő az egyetlen politikus, akinek tetszési indexe meghaladja az 50 százalékot. A Medián politikusrangsorának húsz tagja közül mindenkinek esett a népszerűsége. Jelentősen csökkent több olyan politikus népszerűsége is, aki – nem lévén kormányzati vagy pártbéli vezető tisztsége, vagy mert nem elég magas az ismertsége – nem szerepel a Medián listán.

Említést érdemel közülük Szili Katalin, akinek a korábbi néhány hónapra jellemző, 30 százalék körüli népszerűsége most, az alkotmányozásban való szerepvállalásával egyidőben 26 százalékra mérséklődött. Lényegesen csökkent a frontvonalban lévő további két női tisztségviselő, Selmeczi Gabriella és Szalai Annamária kedveltsége is – a nyugdíjvédelmi megbízottat a válaszadók 32 százaléka, a médiahatóság elnökét 19 százalék látná szívesen „fontos politikai szerepben”.

AJÁNLOTT LINK:

Tört vonalak (Medián)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik