Belföld

56 pedagógus-álláshelyet szüntet meg a főváros

A főpolgármesteri hivatal képviselője szerint a költségvetés kényszerpályára tereli az oktatást, de a lehető legjobbat akarják kihozni, hogy ne sérüljön az ágazat.

A főváros várhatóan 56 pedagógus-álláshelyet szüntet meg az idén a fenntartásában lévő oktatási intézményekben – közölte az önkormányzat oktatási bizottságának ülésén a főpolgármesteri hivatal képviselője.

Közölték, hogy a racionalizáció jegyében 15 gazdasági szervezetet hoznak létre, és 368 pénzügyi álláshelyet szüntetnek meg. Tájékoztatásuk szerint elsősorban üres státuszokat szüntetnek meg, illetve nyugdíjasoknak mondanak fel. Megszüntetnének 169, pedagógiai munkát segítő álláshelyet, a tantárgyfelosztásban biztosított 5 százalékos keret megszűnése miatt 170 álláshelyet és további 36-ot a Fővárosi Pedagógiai Intézetben.

Pokorni Zoltán, a bizottság fideszes elnöke a költségvetés egészével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a mintegy 500 milliárd forintos büdzsé harmadára nincs fedezet, mert az előző városvezetés 150-160 milliárd forintos hiányt hagyott hátra az átadáskor jelzett 50-60 milliárd forint helyett.

Közölte, elődeik “igen vékony jégen jártak”, és csődhelyzetet hagytak rájuk, ezért az új városvezetésnek ehhez kell alakítania “fájdalmas lépéseit”. Arra is rámutatott, hogy a 42 milliárd forintos oktatási keretből alig valamivel több mint egymilliárd forintot vontak el, ez pedig azt jelzi, hogy “óvatosan nyúltak az ágazathoz”.

Az oktatási hivatal képviselője a bizottság ülésén kérdésre elmondta azt is: a kerületek egyelőre nem jelezték, hogy gimnáziumokat akarnak átadni a fővárosnak. Hozzátette, a jelenleg kerületi fenntartásban működő oktatási intézményeket csak 2012 júliusától tudnák fővárosi kézbe venni. Jelezte azt is, vannak azonban szakiskolák, amelyeket szívesen átvennének, és már van olyan kerület is, amelyik jelezte az átadási szándékát. Példaként említette a csepeli Csete Balázs szakközépiskolát, amelyet össze tudnának vonni egy másik fővárosi oktatási intézménnyel.

Az oktatási bizottság szerdai ülésén közgyűlési vitára alkalmasnak találta a fővárosi költségvetés tervezetét négy igennel, egy nemmel és egy tartózkodással. Nemmel a szocialista Tüttő Kata voksolt.

Budapest költségvetése csütörtökön kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. Az ország (az állami után) második legnagyobb büdzséjét várhatóan március 2-án fogadja el a Fidesz-KDNP többségű testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik