Belföld

Réthelyi: Van, amiben Orbán dönt

Vannak kérdések az oktatás és az egészségügy területén, amelyekben Orbán Viktor dönt - ismerte el Réthelyi Miklós. A nemzeti erőforrásért felelős miniszter az fn.hu-nak adott interjújában beszélt Hoffmann Rózsáról, Alföldi Róbertről és arról, támogatja-e még a miniszterelnök.

Hogyan értékeli Orbán Viktor évértékelő és évadnyitó beszédeit?

Mindkettő a helyzetnek nagyon megfelelő kormányfői beszéd volt. Az évértékelője inkább általános áttekintést nyújtott, de a Parlamentben már elhangzott több, kemény konkrétum is, ami a tavasszal meghatározhatja az Országgyűlés munkáját.
Az átalakítások folynak Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Az átalakítások folynak Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

És annak tükrében hogyan értékeli, hogy – ha konkrétumok nem is – de utalások azért akadtak, épp az ön tárcájára váró feladatokra?

Valóban szólt az oktatásról és az egészségügyről, mint két olyan területről, ahol az átalakítások folynak. Ez egyfajta megerősítése volt annak, hogy amin a minisztériumban dolgozunk, az jelentős és fontos része a kormány munkájának.

Olyannyira fontos, hogy egyre komolyabb vita zajlik az egészségüggyel és oktatással kapcsolatban. Az utóbbi még a siófoki frakcióülésen is borzolta a kedélyeket.

Valóban volt vita, és a jelenlegi, meglehetősen kaotikus helyzetben rendkívül fontos is a részletek széles körű megvitatása. Ezek a viták ismételten rámutattak azokra a területekre, amelyeket nagyon komolyan kell venni. Lehet úgy értelmezni az oktatást, hogy a szülők, a tanárok és a diákok között legyen olyan kapcsolat és gondolatcsere, amely előreviszi az iskola célját és értelmét. És van egy olyan síkja is, hogy az állam és az önkormányzatok részvétele milyen legyen mindebben.

Most ismerteti a vitában elhangzott érveket, miniszterként nem lenne feladata inkább dönteni?

Részt vettem a vitákban, a szakma és a frakció ennél az asztalnál egyeztetett, ahol ülünk. Legfeljebb nem kapott különösebb sajtónyilvánosságot. A mi oldalunkról az a fontos, hogy egy olyan anyag kerüljön a kormány elé, amelyben minden lényeges kérdésre egy megoldási javaslat van, összefüggően.

Ez világos cél, de melyik úton haladnak, a Pokorni-félén vagy Hoffmann Rózsát követik?

Ez nem két irány. A felsőoktatási koncepció alapvetése is egyetértésen alapulva született meg.
Ez nem két irány Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Ez nem két irány Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Azért ez az alapvetés tavaly nyáron még ötvenegy oldal volt, az egyetértésben most csak hat. Mintha visszaléptünk volna a startvonalra!

Nem, azért az az ötven oldal is megvan, érvényes, ha vannak is benne még vitatható dolgok, nyitott kérdések. Ez a kétszer három oldalas alapvetés pedig most kerül majd a kormány elé. Remélem, mindebből tanulva a közoktatási törvény egyértelműbben megy végig!

A rendkívül általános, hatoldalas alapvetésen túli részletekről komoly vita zajlik, a rektorok, a hallgatók, még a kormánypárti frakciók között is. Lesz megegyezés?

Kell megegyezés! Nem akarunk mindent felforgatni. Az osztott képzésekkel kapcsolatban most kezdenek csak tapasztalatot szerezni az egyetemek. Kritikus kérdés lesz az egyetemi autonómia kérdése vagy az ellenőrzési rendszer kialakítása.

Kié a végső szó az oktatás ügyében?

A kormányé. Pontosabban a kormány tesz javaslatot, de a parlament fogadja el. A kormány elé még mehetnek alternatívák, a parlament elé nem. A gond a felsőoktatással az, hogy az alapképzésből nem azok a kulturált és tanult fiatalok kerülnek tovább, akikre az egyetemi oktatók – a korábbi évekből – emlékeznek.

Köztudott, hogy államtitkárait Orbán Viktor jelölte ki. Ön könnyen tud együtt dolgozni Hoffmann Rózsával?

Alkalmanként elmondom, hogy én ezt nem így csináltam volna.

Igen. Kiállok mellette, mert értékelem hatalmas munkáját, de ez nem azt jelenti, hogy minden lépését jóváhagyom. Alkalmanként elmondom, hogy én ezt nem így csináltam volna.

2010. október 31-ig kellett volna kiadni azt a rendeletet, amelyik a 2013-as érettségi és felvételi szabályait írja le. Ez a mai napig nem ment ki, miért?

Tudok a problémáról, dolgozunk a mielőbbi megoldáson.
Egy tanár kiáll Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Egy tanár kiáll Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Gondolta volna, amikor felkérték miniszternek, hogy önnek jut az oktatás, amivel ennyi probléma lesz?

Elég sokat gondolkozom azon, hogy a tárcához tartozó öt ágazat összekapcsolását sok egyéb mellett mi indokolja. Azt mondhatom, hogy ezek az ágazatok majdnem minden esetben olyan emberek munkáját irányítják, akik autonóm módon dolgoznak. Egy tanár kiáll az osztálya elé 45 percre és ő a helyzet ura, az az ő ideje. Az orvosoknál, a szociális munkásoknál, színészeknél, művészeknél is ez a helyzet. Nekünk olyan módon kell a kormányt és az államot képviselni, hogy a partnereink nem utasítást várnak. Ez az oktatásra is vonatkozik, nem lenne jó, ha szembe kellene menni az egyetemekkel.

Pedig pont azt rebesgetik a Fidesz-frakción belül, hogy mégsem túl ideális a NEFMI jelenlegi szerkezete, és inkább szétbontanák egy oktatás-kulturális és egy szociális-egészségügyi-sport tárcára. Ön hallott erről?

Ahol én jelen voltam, ott ez nem merült fel. Siófokon

Nagyrészt az ő ötlete volt.

négyszemközt beszéltem a miniszterelnök úrral, hogy az elmúlt nyolc hónap alapján még mindig egyetért-e ezzel a minisztériumi szerkezettel. Azt mondta, semmi oka nincs, hogy az általa kitalált – mert nagyrészt az ő ötlete volt – struktúrán változtasson.

A struktúra marad, de ön megy? Sajtóhírek szerint az EU-elnökség után lecserélhetik.

Az induláskor sem volt arról szó, hogy ki, mennyi ideig lesz miniszter. Én csinálom a munkámat. Engem Orbán Viktor hívott meg erre a feladatra, ha ő azt mondja, hogy ezt a feladatot én idáig végeztem, most végezze valaki más, akkor ezt tudomásul veszem. De erről most szó sincs.

Orbán Viktor részt vesz az ön döntéseiben?

Olyan értelemben igen, hogy nagyon részletes indoklásokat vár el. Azt egy percig nem lehet titkolni, hogy vannak kérdések, amelyek, ha nem dőlnek el a kormányon vagy a minisztériumon belül, akkor Orbán Viktor dönt bennük. Az egészségügy és az oktatás területén is lesznek majd ilyen kérdések.

Ki dönt annak a 39 milliárd forintnak az összegereblyézéséről, amelyet zárolniuk kell, mint a kormányzati tartalék része?

Nincs még döntés. A tárca mind az öt ágazata megszenvedi ezt a zárolást, dolgozunk rajta.

Ahogy azon is, mely fővárosi kórházakat vennének állami kezelésbe?

A fővárosban számos fenntartó kezében van az ellátás. Pártolandó lenne egy egységesítés, ugyanakkor megvan a kockázata állami finanszírozásba venni az intézményeket. Még döntések előtt állunk itt is.
Döntések előtt állunk Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Döntések előtt állunk Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Akkor az egészségügyi rendszer átszervezéséről ne is kérdezzük, mert vagy dolgoznak rajta, vagy döntés előtt állnak?

Arról tudunk beszélni. Elkészült a a Semmelweis-terv, Szócska államtitkár úr folyamatosan tárgyal a megyékkel az ellátás ésszerűsítéséről. Meg kell határoznunk, hogyha valaki megbetegszik, melyik orvoshoz induljon el. Szorgalmazzuk, hogy a közoktatásban minél hamarabb megjelenjen az egészségtan oktatása is! A XXI. században elvárható lenne az emberektől, hogy tisztában legyenek a saját testükkel.

Egy anatómustól nem vártunk mást, de konkrétan mit jelent majd a betegeknek az új rendszer?

A betegutak rendezettek legyenek, ne kelljen sokat várni, és egy olyan rendszer legyen, ahol az orvosok emberként is kezelik a betegeket. Az egész ellátás súlypontját inkább a járóbeteg-ellátás területére szeretnénk áthelyezni, a háziorvosok és a szakrendelők szintjén tartani. A tavasszal a kormány elé kerülhetnek a tervek. Addig a kórházi struktúrát is át kell gondolni.

Kevesebb kórház lesz?

Munkamegosztás lesz közöttük. A kórházak egyben foglalkoztatók és kulturális központok is, ahol a munkán túlmenően is alakulhatnak közösségek.

Ha már a kulturális központot említi, hová tűnt Szőcs Géza? Róla elég keveset hallani, legfeljebb az ágazatról, ahonnan vonják el a pénzt és a feladatot.

Szőcs államtitkár úr rengeteget szerepel…

Csak döntési pozícióban nincs. Gondolunk itt Andy Vajna kormánybiztosi kinevezésére.

Én ezt egy átmeneti állapotnak tekintem.

Önnel nem egyeztetett a miniszterelnök Vajna kinevezéséről?

Nem. Azért azt el kell mondanom, hogy Orbán Viktornak szívügye a kultúra, bár úgy tűnhet, hogy az ágazat momentán veszít a pozícióiból. Azért, ami indokolt, az támogatást kap a jelenlegi rendkívül nehéz helyzetben is.

Ön jelentős kultúrafogyasztó?

Kíváncsi vagyok az Alföldi-féle Nemzetire.

Igen, de sajnos most kevés az időm, de régebben még párhuzamosan, több operabérletünk is volt. Legfeljebb a mozi maradt ki.

Színházba nem jár? A Nemzetiben volt mostanában?

Mostanában nem, de készülök. Már el kellett volna mennem.

Az Alföldi Róbert igazgatta Nemzetibe akar menni?

Kíváncsi vagyok az Alföldi-féle Nemzetire, mert szélsőségesen eltérő véleményeket lehet hallani.

Ne kerülgessük a dolgot, az ön hatáskörébe tartozik Alföldi elmozdítása? Tárgyalnak erről?

Egyeztetünk a kérdésről Szőcs Géza államtitkár úrral.

Nem Orbán Viktor dönt?

Ő nem folyik bele ilyen szinten a dolgokba, ez a kérdés ránk vár.
Elfogadom, hogy különbözőek vagyunk Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Elfogadom, hogy különbözőek vagyunk Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Záró kérdés, mit szól a melegfelvonulás betiltásához a Kossuth téren?

Ez a főváros hatásköre, nem?

Viszont az egész ország megítélése múlhat rajta. Minszkben szokták korlátozni az ilyen rendezvényeket …

Én elfogadom, hogy különbözőek vagyunk. A felnőttek dönthetnek arról, hogy hogyan akarják az életüket berendezni. Hogy ennek mennyi nyilvánosságot adnak, az egy társadalmi vita kérdése. A betiltás alapja – ha jól tudom – a forgalom akadályozása volt.

Ön helyesli a rendőrség lépését?

Nem nekem kellett dönteni a kérdésben. Én ezt egy gyakorlati kérdésnek tartom.

Pályakép

Réthelyi Miklós Zalaegerszegen született 1939-ben. Pécsett lett orvos, majd professzora, későbbi apósa, Szentágothai János magával vitte Budapestre, ahol a Budapesti Orvostudományi Egyetem II. Számú Anatómiai Intézetének lett előbb gyakornoka, később egyetemi tanársegédi, majd adjunktusi beosztásba került.
1986-tól egyetemi tanár, a rendszerváltás után a Népjóléti Minisztérium II. oktatási főosztályának vezetőjévé nevezték ki. Tisztségét 1991-ig viselte, ekkor választották a SOTE rektorává. Kutatási területe a gerincvelő idegi (neuronális és szinaptikus) szerkezete, a peptid tartalmú idegsejtek és -pályák jellemzése, valamint a szövettani metszetek háromdimenziós rekonstrukciója. Felesége Szentágothai Klára orvos. Házasságukból két leány- és egy fiúgyermek született. (Wikipédia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik