Belföld

Összeomlik a Hoffmann-reform?

Jelenlegi formájában nem támogatja a felsőoktatási törvény koncepcióját a Fidesz–KDNP-frakció oktatási munkacsoportja. A Pokorni Zoltán által vezetett testület új – az MTA-elnök javaslatán alapuló - előterjesztést szeretne.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága és a munkacsoport között, december 23-án zajlott egyeztetésen készült – és a Magyar Nemzet birtokába került – emlékeztető szerint az utóbbi testület úgy véli, új felsőoktatási törvénytervezetet kell készíteni, amely a Magyar Tudományos Akadémia elnökének alternatív javaslatán alapul.

A dokumentum szerint a munkacsoport egyhangú szavazással úgy döntött, “a munkacsoport tagjai indokoltnak tartják, hogy a mostani felsőoktatási koncepció helyett egy szikárabb, csak az alapelveket és a célokat megfogalmazó előterjesztés készüljön”, amelynek alapjául Pálinkás József MTA-elnöknek a javaslata szolgálhat. A munkacsoport arról is egyhangúlag határozott, hogy a készülő új közoktatási és felsőoktatási törvény esetében a hozzájuk kapcsolódó valamennyi rendelet tervezetét ugyanabban az időben, együtt szeretné látni és megvitatni. A munkacsoport azt kéri a tárcától, hogy hosszabbítsa meg a tervezet egyeztetési határidejét két-három hónappal.

Pokorni Zoltán, a munkacsoport elnöke szerint jóval rosszabb a koncepció fogadtatása, mint ahogy azt a tárca állítja. Nem igaz, hogy minden rendben van. A parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke leszögezte: a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB), az MTA, a Felsőoktatási Tudományos Tanács (FTT) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is elutasító álláspontokat fogalmazott meg a tervezet kapcsán.

A politikus kifogásolta azt is, hogy a közte és Réthelyi Miklós miniszter, valamint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár között létrejött megállapodásban szereplő elemek többsége nem jelenik meg a tervezetben.

Mint korábban többször megírtuk, bár az oktatási államtitkárság szerint szinte mindenki támogatta az új oktatási elképzeléseket, a különböző szakmai, érdekvédelmi, hallgatói szervezetek által nyilvánosságra hozott álláspontok nem ezt bizonyították. Azt gyakorlatilag ugyan mindenki elismeri, hogy ideje lenne új alapokra helyezni az oktatási rendszert, de erre jelenlegi formájában sem a közoktatási, sem a felsőoktatási törvény koncepciója nem alkalmas – így summázható a többség véleménye. A tervezeteket korábban is nyíltan bírálta Pokorni Zoltán és Lázár János frakcióvezető is.

Szerdán derült ki, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége – amelynek tagjai szinte kivétel nélkül fideszes polgármesterek, sokan parlamenti képviselők – is keményen földbe döngöli a közoktatási törvényt. (Bár egyelőre a szövetség elnöke, Kósa Lajos kihátrált a nyílt konfrontáció elől.) A nagyvárosok polgármestereinek véleményét úgy összegzi a dokumentum, hogy „a vitára bocsátott Új Közoktatási Törvénytervezet a törvényi előírásoktól elvárt konkrétumokat jelentősen nélkülöző, egyes pontokban a szakmaiságot, s a jelenkor gazdaságossági, hatékonysági, minőségi követelményeit figyelmen kívül hagyó. Teljes körű átdolgozást igénylő, kezdeti fázisban levő munkaanyagnak tekinthető dokumentum.” Továbbá, hogy „a kerettörvény szó helyett az általánosításokon alapuló esszé elnevezés használata lenne indokolt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik