Belföld

Orbán: 2014-ben már gyarapodunk

Magyarország utolsó esélyéről, a minden magyarban lakó legalább kétembernyi lélekről, a magyarok igazi alkotmányáról, az újabb válságról, a munka és a magyar ember viszonyáról, valamint saját küldetéséről beszélt 13. évértékelő beszédében Orbán Viktor. Konkrét intézkedésekről nem volt szó.

„Minden magyarban legalább kétembernyi lélek lakik. Aki
akasztófára született, az nem fullad vízbe” – ilyen és ehhez hasonló idézetekkel
kezdte Orbán Viktor a 13. évértékelő beszédét a Millenárison.

“A magyar szellem nem vert tanyát az Alkotmányban” – Orbn Viktor évértékelő beszéde

A Magyar Polgári
Együttműködés Egyesület felkérésére beszélő miniszterelnök szerint 2010 az
összefogás éve volt, 2011 a
megújulásé lesz, 2012 az elrugaszkodásé, 2013 az emelkedés éve, 2014 pedig a
gyarapodás éve lesz. „Ez csak egy terv” – figyelmeztetett a kormányfő.

Igaz, szerinte ez a terv az „utolsó utáni lehetőség”. A tenyerek viszketése nem múlt el – üzente az elszámoltatási kormánybiztosnak, az elmúlt nyolc évre utalva.

Talpra áll a világ

Orbán Viktor a múltra emlékeztetve egy fordított világról beszélt, ahol a tisztességes munka helyett a spekulációt állították piedesztálra, közmunka helyett inkább segélyt adtak és aránytalan volt az adórendszer.

„A megújulás azt jelenti, hogy a fejéről a talpára állítjuk a nemzetet” – mondta, hozzátéve, hogy a megújulás egyben újjászületés is.

Lezárja a múltat

2010-ben kiengedtük a magyar szellemet a palackból – vélte a kormányfő, aki szerint így a nemzet újjászülethet. Magyarország átszervezésének „kulcskérdése” az alkotmány – tette hozzá, átmenetinek minősítve a jelenlegi alkotmányt, ami „nem a magyarok alkotmánya”.

A mai magyar élet az 56-os forradalom alapjára épül, olyan alkotmány kell, amely élesen elhatárolódik a magyarságot megnyomorító korszaktól, lezárja a múltat.

Orbán: 2014-ben már gyarapodunk 2

Nem múlt el a válság

Persze a megújulás küzdelem is. Tudja ezt Orbán Viktor is, mikor arról beszél, hogy az egész nyugati világot fenyegeti egy „óriás lavina”, amit válságnak nevezünk. Görögország elhasalt, Írország térdre esett – emlékeztetett, hozzátéve, hogy az euróval rendelkező országok most szánták el magukat a közös fellépésre. “A lavina nem fog kitérni” – hangzik a fenyegetés.

Minden válság és minden veszély egyúttal nagy lehetőség is – biztat a miniszterelnök. Azáltal győzhetjük le a válságot, ha végre tiszta lapot nyithatunk. 2011-ben hadat üzenünk az államadósságnak. „Ha nem gyűrjük le, akkor ő gyűr maga alá minket” – vázolja a lehetőségeket. Az adósság legyűréséhez minden munkaképesnek dolgoznia kell.

Amíg a munka…

A magyar ember tisztességes és a munka számára a becsület dolga, nem segélyből akar élni – mondja Magyarország első embere.

A munkanélküliség ellen határozott és bátor lépéseket ígért. Persze ez nem megy egyik napról a másikra és nem lesz konfliktusoktól mentes. „Hiba lenne egyenlőségjelet tenni, azok között akik dolgoznának, csak nem kapnak munkát és azok között, akiknek kényelmesebb segélyből, esetleg tyúklopásból élni” – mondta.

Ha nem állunk meg a saját lábunkon, akkor a külföldi hitelek lélegeztető gépén marad az ország. „Pénz, talált pénz persze nincs” – tette hozzá a kormányfő, majd az elmúlt kilenc hónap eredményeiért mondott köszönetet a magyaroknak. Siker esetén viszont az ország képes lesz biztosítani a boldogulást minden becsületesen dolgozó magyarnak.

Megújulás

A megújulás küldetés is – jön az újabb szlogen. Megjegyezte, hogy a történelmi lehetőségünket mi magunk harcoltuk ki, az utolsó küzdelemmel tehát tartozunk önmagunknak, az elődeinknek és az utódainknak. Ehhez pedig elengedhetetlen a megújulás. „El kell köteleznünk magunkat – na, nem a KDNP vagy a Fidesz iránt – hanem a jó iránt” – szólított fel a miniszterelnök. Gondját kell viselnünk azoknak és annak, amit ránk bíztak – mondta.

El kell érni, hogy sikeresnek lenni, boldogulni és Magyarországon élni megférjen egy mondatban – hívná haza Orbán a külföldre távozott tehetségeket. „Nekünk az is küldetésünk, hogy ne csak a holnapra, hanem a holnap utánra is gondoljunk” – zárta gondolatait. 2011 a megújulás éve: a megújulás újjászületés, küzdelem, küldetés. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik