Belföld

Orbán: ez az utolsó lehetőség

A kormányfő szerint 2011 a megújulás éve, amikor átszervezik és új alkotmányos alapokra helyezik Magyarországot.

2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás éve, 2012 az elrugaszkodás éve lesz, amikor az ország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét, 2013 a felemelkedés éve lesz, amikor láthatóvá válik, hogy Magyarország megindult felfelé, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz, amikor az emberek kézzel fogható bizonyítékot kapnak arra, hogy az erőfeszítéseknek volt értelme – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédében a Millenárison.

A miniszterelnök szerint ez csak egy emberi terv, amelyre a közös akarat, kitartás, elszántság és a munkába vetett hit adja a fedezetet. Ez nem a szocializmus ötéves terve, hanem egy lehetőség, de nem egy a sok közül, hanem az utolsó vagy az utolsó utáni, a sírból visszahozott lehetőség, a szakadék felé csúszó ember zuhanás előtti utolsó lehetősége – mondta. A megújulásból egy nemzet újjászületése is kikerekedhet – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő úgy fogalmazott: a jelenlegi “nem a magyarok alkotmánya,” hiszen szovjet minta alapján készült, politikai paktumok írták és bár “nagyszerű jogászok dolgoztak rajta, de mégiscsak kényszerből született.” Orbán Viktor hangsúlyozta: a mai magyar élet az 56-os forradalom alapjára épült, a jelenlegi alkotmányban azonban egyetlen szó sincs erről. A miniszterelnök szerint olyan új alkotmányra van szükség, amely a magyar szellem megnyilatkozása, élesen elhatárolódik a magyarságot megnyomorító korszaktól, lezárja a múltat, valamint szilárd, végleges alapot teremt Magyarországnak és ezzel biztonságba helyezi a jövőt.

Sem a válság, sem az adósság elől nem térhetünk ki – fejtette ki a miniszterelnök. 2011-ben hadat üzenünk az államadósságnak, ami az ország legtöbb gondjának okozója – tette hozzá. Kijelentette: az arányos adórendszerrel, a bankadó és a válságadók bevezetésével, “a nyugdíjrendszer megmentésével” a kormány az első lépéseket megtette, ez azonban nem elég: ahhoz, hogy Magyarország legyűrje az államadósságot, mindenkinek, aki munkaképes, dolgoznia kell. A kormányfő szerint minél kevesebben dolgoznak, annál rosszabb lesz élni az országban: a magyar ember nem segélyből akar élni, hanem dolgozni akar – mondta. Orbán határozott és bátor lépéseket ígért, hogy mindenkit vissza tudjanak hozni a munka világába.

A miniszterelnök szerint ha nem sikerül a megújulás, visszatér a múlt, “ránk szakad az ég, elsöpör az államadósság lavinája, és hosszú időre elveszítjük az esélyt a felemelkedésre”. Ha viszont “sikeresen vívjuk meg a küzdelmet, ha néhány dologban ismét elsők lehetünk Európában, mint ahogy az adórendszerünkkel már azok vagyunk”, akkor Magyarország képes lesz biztosítani a boldogulást itthon minden becsületesen dolgozó és vállalkozó magyar ember számára – hangsúlyozta.

2011 a megújulás éve: a megújulás újjászületés, küzdelem, küldetés. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! – zárta szavait Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik