Belföld

MSZP: belerokkannak a betegek Orbán tervébe

A gyógyszerkassza lefaragása drasztikus áremelést jelent az MSZP szerint.

A betegek terhei akár kétszeresére is nőhetnek, ha a kormány valóban mintegy 100 milliárd forintot venne ki a gyógyszerkasszából – állítja a parlament egészségügyi bizottságának szocialista tagja. Szerinte ez várható, ha csökkentik a gyógyszerár-támogatást fedező állami alap összegét.

Garai István tudatta, hogy a rendszeresen gyógyszeres kezelésben részesülő, elsősorban idős embereknek drasztikus drágulásra kell készülniük, éppen akkor, amikor az utazási kedvezményeik tervezett megvonása, illetve a “trükkös nyugdíjkorrekció miatt is fájhat a fejük”.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy ne a betegekkel fizettesse meg az igazságtalan adórendszer árát, adjon tájékoztatást a készülő kiadáscsökkentő csomagról. Garai István arra is emlékeztetett, hogy 2002-ben az első Orbán-kormány “egyszer már megdézsmálta a gyógyszerkasszát, s végül a szocialista kormánynak kellett a hiányzó összeget visszatenni, azért hogy a betegek hozzájuthassanak a gyógyszereikhez”.

Orbán Viktor a Dow Jones-nak és a The Wall Street Journalnak egyebek mellett arról beszélt, hogy a kabinet február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját.

A miniszterelnök szóvivője másnap azt mondta: a gyógyszerár-támogatás átalakításának célja, hogy egy átlátható, a korrupció lehetőségét kizáró és a közérdeknek megfelelő rendszer jöjjön létre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy “senkinek sem az a célja, hogy a gyógyszerárak emelkedjenek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik