Belföld

LMP: lehet olcsóbb a tömegközlekedés

Az ellenzéki párt szerint a BKV bevezethetné az időalapú menetjegyeket.

Az LMP fővárosi frakciója közleményében hangoztatta: nem reménytelen a helyzet, mert vannak olyan megoldások, amelyek hosszú távon is fenntarthatóvá teszik a város közlekedését. Mint ismert, Tarlós István főpolgármester a múlt héten arról beszélt, hogy kormányzati segítség nélkül a BKV még ebben az évben be fog dőlni.

Az ellenzéki párt szerint a BKV problémájára csak egységes szemléletű közlekedéspolitikával lehet pénzügyileg és környezeti szempontból is fenntartható megoldást találni, ami magában foglalja a közösségi, autós, és kerékpáros közlekedést is. Szerintük ennek fontos része a tarifacsökkentés; mint írták, a jelenlegi jegy- és bérletárak a jövedelmekhez mérten meghaladják a nyugati nagyvárosok árszintjét, miközben a szolgáltatás színvonala messze elmarad azoktól. Ugyanakkor a bérletárak 2000 forintos csökkentése körülbelül 7 milliárd forintos bevételkiesést jelentene, ezért inkább az “igazságosabb és olcsóbb, időalapú” menetjegyek bevezetését javasolják, ami vonzóbbá tenné a közösségi közlekedést, és a bliccelők számát is csökkentené.

A lehetséges bevételi források között említették a parkolási pénzeket, a közlekedési reklámfelületeket, valamint az “átlátható, igazságos behajtási díj” bevezetését. Úgy vélik, ezek a tarifacsökkentéssel kieső bevétel többszörösét hoznák vissza, és bőven jutnának források a szükséges fejlesztésekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik