Belföld

Vita a nyugdíjak értékállóságáról

Érvek és ellenérvek a miniszterelnök tegnapi bejelentéseiről.

Eljött az igazság pillanata – mondta Szekeres Imre, az MSZP költségvetési ügyekért felelős politikusa a Népszabadságnak. Szerinte a Fidesz korábban tagadta, hogy a svéd modellt akarja bevezetni, ám Orbán Viktor tegnapi bejelentése a bizonyíték, hogy titokban mégis erre készült.

A politikus arra kíváncsi ezek után, hogyan kell értelmezni Orbánék ígéretét a nyugdíjak értékállóságának garantálására, amivel az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést próbálják még csábítóbbá tenni. Szerinte ahogy az induláskori nyugdíjat, úgy a későbbi nyugdíjemelést sem garantálja ez a rendszer, azt a mindenkori gazdasági viszonyoktól teszi függővé.

Szekeres a korhatár előtti nyugdíjba vonulás felszámolását azért tartja meglepőnek, mert a minap fogadta el a kétharmados Fidesz-többségű parlament a módosítást, ami a 40 év szolgálati idővel rendelkező nőknek engedi meg a korhatár előtti nyugdíjba vonulást.

A miniszterelnök szóvivője szerint ugyanakkor Orbán Viktor csak olyasmiről beszélt tegnap, ami már korábban is ismert volt. Egyetlen olyan elem sem merült fel a Wall Street Journalnak adott interjúban, amiről korábban kormánytagok ne beszéltek volna – mondta Szijjártó Péter.

A köztévé reggeli műsorában a szóvivő megismételte, hogy a kormányfő által bejelentett “megtakarítások” nem megszorítások, mert “ennek a kormánynak ez nem fér bele a gazdaságpolitikájába”.

Annak kapcsán, hogy a kormányfő a WSJ-nak azt nyilatkozta, az állami nyugdíjalap nem fizet ki több nyugdíjat, mint amennyit beszed, Szijjártó hangsúlyozta: meg fogják őrizni a nyugdíjak az értéküket. A nyugdíjkassza egyensúlyba kerül, mert abból csak nyugdíjat fognak fizetni.

Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy a nyugdíjkasszából csak öregségi nyugdíjat fizetnek, azt válaszolta: amiről szó van, azok célok, a részletek február 15-e után dőlnek el. A politikus annyit elárult, a nők változatlanul nyugdíjba mehetnek 40 év munkaviszony után, ezen nem változtatnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szigorodik a nyugdíjazás (Napi Gazdaság)
Mégsem garantálja a Fidesz a nyugdíjak értékállóságát? (Népszabadság)
Szijjártó: semmi új nem volt a WSJ-interjúban (Híradó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik