Belföld

Máris kockázatosabb lett a bliccelés

Nőtt a pótdíjfizetési hajlandóság, miután mától egyes BKV-járatokon közterület-felügyelők is részt vesznek az ellenőrzésben.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a Moszkva téren tartott sajtótájékoztatóján elmondta: egy három hónapos kísérleti időszak indult el, húsz közterület-felügyelő a nagykörúti villamosokon és a 7-es buszcsalád járatain segíti a munkát.

Közlése szerint a BKV ellenőreinek nincsenek jogosítványaik a fellépésre, a közterület-felügyelőknek viszont egy jogszabály-módosítás miatt van, így igazoltathatják az utasokat. Ha valamilyen incidens történik, akkor a közterület-felügyelők felléphetnek, igazoltathatnak és biztosíthatják a rendet a BKV járművein.

A kedd délelőtti tapasztalatok alapján nagyban nőtt a pótdíjfizetési hajlandóság ott, ahol együttes ellenőrzés volt – hangsúlyozta Vitézy Dávid. Sokszor előfordult korábban, hogy valaki nem a saját adatait adta meg, ilyenkor a pótdíjat nehéz behajtani, ezen szeretnének változtatni. A cél, hogy valódi kockázat legyen a bliccelés, ne tudjanak az utasok a pótdíjfizetés alól kibújni, s főként az, hogy a jegyvásárlási hajlandóságot növeljék – tette hozzá a vezérigazgató.

Kérdésre válaszolva elmondta: a közterület-felügyelők a BKV ellenőreivel együtt végzik a munkát, a közlekedési társaság pluszköltsége nem haladja meg a 10 millió forintot. Ha hosszú távon sikeres lesz az akció, akkor ez mindenképpen meg fog térülni – közölte a központ vezetője.

Vitézy Dávid elmondta azt is, hogy a többi fővárosi céggel is szeretnének hasonló együttműködést kialakítani; a tervek szerint a jövőben a BKK és a közterület-felügyelet együttesen ellenőrizné a tehergépjárművek behajtási engedélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik