Belföld

Milliókat csalt ki az álhitelközvetítő

Többféle trükköt alkalmazva csalt ki milliókat áldozataiból egy álhitelközvetítő, akit lefüleltek végül.

A cége által hirdetett pénzügyi szolgáltatások iránt érdeklődőket emeltdíjas telefonszámra irányítva beszéltette egy 25 éves férfi; a csaló ily módon, illetve más trükkökkel összességében ötmillió forint kárt okozott több mint kétszáz embernek. A férfi ellen a Kaposvári Városi Ügyészség nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat.

A férfi egy pénzügyi szolgáltatást közvetítő, pénzügyi hiteltanácsadó és szolgáltató kft. önálló képviseletre jogosult vezető tisztségviselője volt. A társaság 2009 márciusa óta újsághirdetésekben, az ország különböző településein, megyei napilapokban, valamint az interneten hirdette üzleti tevékenységét – tájékoztatott Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze csütörtökön.

A hirdetésekben megadott ügyfélszolgálati telefonszámot a vádlott, illetve élettársa vette fel, a jelentkezőket egy további, emeltdíjas (bruttó 625 Ft/perc) telefonszámra irányították, ezáltal a vádlott és az érdeklődők közötti egyeztetések a sértettek számára lényegesen magasabb kiadással járó telefonszámon zajlottak.

A vádlott a sértetteket az emeltdíjas telefonszám felhívásakor igyekezett hosszabb ideig szóval tartani, hogy a beszélgetés minél több időt vegyen igénybe. Az emeltdíjas telefonhívások után a telefonszolgáltató cég összesen 3 millió 395 ezer forintot utalt át a vádlott által vezetett kft.-nek, miközben az valójában egyetlen hitelintézettel sem állt szerződéses kapcsolatban, egyetlen ügyfél részére sem intézett hitelt, és nem ajánlott hitelt nyújtó hitelintézetet sem.

A 25 éves férfi ezzel a módszerrel összesen 234 embert tévesztett meg, akiktől az emeltdíjas telefonhasználaton túl, különböző indokokkal (értékbecslés, díjazás, hiteltanácsadás előzetes költsége), illetve megtévesztéssel további összegeket vett át, összesen 5,13 millió forint kárt okozva nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik