Belföld

Orbán: nem változtatunk a médiatörvényen

A kormány már leváltotta volna Simor Andrást, de erre nincs lehetősége.

Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV Rájátszás című műsorában megismételte: nincs olyan passzusa a magyar médiatörvénynek, amely valamelyik európai uniós tagállam médiaszabályozásában ne lenne benne. Ez egy európai törvény – mondta.

A médiatörvényt ért külföldi bírálatokkal kapcsolatban felidézte, a luxemburgi külügyminiszter – aki élesen kritizálta a jogszabályt – nem a luxemburgi kormány álláspontját képviselte. “Ami pedig a szegény német kancellárasszonyt illeti, őt kabátlopási ügybe keverték. Nem mondott szegény semmit. A német kormány helyettes szóvivője mondta azt, hogy egyébként természetesen egy európai uniós tagállam be kell, hogy tartsa az európai uniós normákat, és nagyon remélik, hogy Magyarország is így tesz majd” – fejtette ki, megjegyezve: “ördöge van, valóban, Magyarország is így tesz”.

Mindezek alapján Orbán Viktor kiemelte, a maga részéről a külföldi véleményeknek egyelőre csak nagyon mérsékelt jelentőséget tulajdonít. “Eszünk ágában sincs” – így válaszolt arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e változtatni a médiatörvényen, illetve a bírálatok után fontolgatják-e annak módosítást. Néhány vagy akár jó néhány nyugat-európai, vagy távolabbról jövő kritikától megijedni, amiatt törvényeket módosítani, egy önbizalomhiányos országra lenne jellemző; de “mi azok nem vagyunk”. “Nem vagyok hajlandó rezgő lábszárral viszonyulni a parlamenti vitákhoz vagy a nyugati visszhanghoz” – mondta. Hozzátette, a nemzetközi sajtó reakcióiból nem derül ki, mi a baj.

Megjegyezte azt is, amit most tapasztal, egy “leányregény” ahhoz képest, amit átélt az első médiatörvény megalkotásánál.

Simor leváltására nincs lehetőség

Az interjúban Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy kitölti-e a mandátumát Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, úgy reagált: “a jegybank független Magyarországon, tehát a parlamentnek, illetve a magyar kormánynak nincs lehetősége arra, hogy az ő mandátumát elvegye. Ha lenne, már rég meg is történt volna“. “A függetlenséget tiszteletben kell tartani, ezért Simor András, amíg úgy gondolja, hogy nem zavarja őt, hogy a magyar államnak és a magyar polgároknak súlyos károkat okoz azzal, amit csinál, addig sajnos a helyén fog maradni, ilyen a magyar alkotmányos rendszer” – mondta.

“Kínával is versenyképesek leszünk”

A nyugdíjjal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, az első helyen az áll, hogy ki tudják fizetni a nyugdíjasok, valamint a leendő nyugdíjasok nyugdíját, és a fiatalok is lássanak maguk előtt egy fenntartható nyugdíjrendszert. Minden az emberek érdekében történik; ma mindenki nyugodt lehet: öt év múlva, tíz év múlva és tizenöt év múlva is meglesz a nyugdíj az új rendszernek köszönhetően – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy húsz év múlva pedig arra lesz szükség, hogy a 16-65 év közötti korosztálynak ne az 55 százaléka dolgozzon, mint most, hanem legalább 65 vagy 75 százaléka. “Még hosszabb távon pedig az kell, hogy ne legyen több temetés, mint amennyi keresztelő Magyarországon” – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy miközben Európa komoly bajban van, Magyarország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyiknek most még komoly esélye van arra, hogy a világ feltörekvő, Európán kívüli országaival versenyképes legyen termelésben, termelőkapacitásban és termelési minőségben. “Mi még Kínával is versenyképesek leszünk, ha végig tudjuk, ha végig tudom csinálni azt a gazdaságpolitikát, amit elindítottam” – mondta.

Az elszámoltatással és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel összefüggésben Orbán Viktor úgy fogalmazott: “olyat már mindannyian láttunk, amikor valaki valamit elkövetett, nem is tudjuk, pontosan mit, de szöget üt a fejünkbe, hogy már előre mártírnak állítja be magát. Az kicsit mindig gyanús.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik