Belföld

A bíróság nem vizsgálja Földesi-Szabó lelépését

A Fővárosi Bíróság nem indít vizsgálatot az ellen a bíró ellen, akinek a tárgyalásáról angolosan távozott Földesi-Szabó László, miután sikkasztás és csalás miatt hét évre ítélték. A volt rendőr ezredes lelépése ugyanakkor téma lesz az Országos Igazságszolgáltatási Tanács januári ülésén.

Már a világ szinte valamennyi körözési adatbázisába bekerült a neve és a fényképe Földesi-Szabó Lászlónak, aki szerdán ítélethirdetés közben távozott a bíróság épületéből. Az Egymásért Alapítvány volt elnöke hét év börtönt kapott milliárdos csempészés és sikkasztás miatt. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A volt rendőr ezredes ügyvédje a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy védence minden bizonnyal azért ment ki az épületből, mert sokkolta az ítélet. Arra kérdésre, hogy jelenleg hol tartózkodik Földesi-Szabó nem válaszolt az ügyvéd, de sejtéseit megosztotta a nézőkkel, mely szerint ügyfele nem valószínű, hogy elhagyta Magyarországot.

Az, hogy egy nem jogerősen hét évre ítélt vádlott gond nélkül ki tudott sétálni tárgyalás közben a bíróság épületéből, elfogadhatatlan – mondta az Fn.hu-nak Szűcs Péter, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője, aki közölte, hogy a jelenséggel az OIT a soron következő ülésén foglalkozik majd.

Földesi-Szabó László egy korábbi tárgyaláson

Földesi-Szabó László egy korábbi tárgyaláson

Arra a kérdésünkre, hogy hibázott-e bárki is, a szóvivő azt mondta, ennek eldöntése első körben az ügyben eljáró bíróság feladata.

Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője úgy véli, nem hibázott a bíró, a törvény alapján járt el, így vizsgálat sem lesz.

„A bíróban fel sem merült, hogy az egykori rendőr ezredes le fog lépni” – mondta Frech Ágnes, aki szerint a törvényeken kellene változtatni. Letartóztatás elrendelését ugyanis jelenleg csak jogerős ítéletnél lehet alkalmazni.

A Fővárosi Bíróság véleménye szerint Földesi-Szabó László szabadon mozoghatott, elvileg azt is megtehette volna, hogy nem megy el az ítélethirdetésre.

Az Egymásért Alapítvány volt elnökének távozása nem az első eset. Két évvel ezelőtt, 2008 novemberében a kábítószerrel való visszaélés miatt elítélt birkózó olimpiai bajnok Farkas Péternek és testvérének sikerült kisurrannia saját ítélethirdetéséről a szóbeli indoklás szünetében.

Farkas Pétert csak mintegy másfél évvel később, 2010 márciusában kerítették kézre és szállították vissza külföldről Magyarországra, hogy letöltse jogerős szabadságvesztés büntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik