Belföld

Az MSZP rendkívüli eljárást kért az Ab-től

Molnár Csaba (MSZP) "mély tisztelettel" azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy kivételes, rendkívüli eljárásban tárgyalja meg az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának az új alkotmány népszavazásra bocsátására vonatkozó népi kezdeményezését.

A szocialista politikus szerdán, az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: azután fordultak a testülethez, miután a platform népi kezdeményezésének aláírásgyűjtő ívét nem hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB). Molnár Csaba az Alkotmánybírósághoz intézett nyilvános kérését azzal indokolta, hogy fideszes politikusok nyilatkozatai alapján akár már jövő márciusban a parlament elé kerülhet az új alkotmány, és még ez előtt szeretnék összegyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást. Azt kérte az Alkotmánybíróságtól: segítsen abban, hogy az új alkotmányról a magyar nép akarata, és ne az Országgyűlés döntsön.

Hangsúlyozta: a Medián közvélemény-kutatása a platformot igazolja, mert e szerint az Orbán-kormány nem kapott felhatalmazást az alkotmányozásra, az megkérdezettek alig több mint egynegyede akar új alkotmányt, és a túlnyomó többség úgy gondolja, hogy az új alaptörvényről a népnek kell döntenie.
Kérdésre válaszolva kitért arra: az Alkotmánybíróságra soha, semmilyen okból nem szabad nyomást gyakorolni, ezért is fogalmazott meg kérést, és azt is mély tisztelettel tette.

Az ellenzéki képviselő reményét fejezte ki, hogy a tél végén el tudják kezdeni az aláírásgyűjtést, amelynek eredményeként Orbán Viktor miniszterelnök is megváltoztatja a véleményét és engedni fogja, hogy a nép döntsön egy ilyen fontos kérdésről.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció Platform zászlóbontó rendezvényén, október 22-én jelentette be, hogy országos népi kezdeményezést indítanak annak érdekében, hogy az Országgyűlés bocsássa népszavazásra az új alkotmányt.

A Molnár Csaba ügyvezető alelnök által benyújtott aláírásgyűjtési ívet azonban az Országos Választási Bizottság november közepén nem hitelesítette. Az aláírásgyűjtési íven az állt: “Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt – annak kihirdetése előtt – bocsássa népszavazásra”.
A szocialista politikus erre reagálva akkor úgy nyilatkozott: az OVB politikai megrendelést teljesített, ezért az Alkotmánybíróságtól kérik a testület elutasító döntésének a megsemmisítését.

Országos népi kezdeményezést legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírásával nyújthatnak be. A kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést tűzze a napirendjére a parlament. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést a Ház köteles megtárgyalni, ám nem köteles a kérdésben meghatározott szándék szerint döntést hozni.

A megerősítő népszavazás intézménye benne van a magyar alkotmányjogban, de az elmúlt húsz évben még nem volt rá példa, hogy ilyet tartottak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik