Belföld

Orbán: biztosan ülünk a lovon

Európában Magyarországon a legstabilabb a politikai rendszer, ezért gyorsan és hatékonyan tudunk reagálni a kihívásokra - mondta Orbán Viktor az MTV Az Este című műsorában. A hangsúly az államadósság csökkentésén és a bizalom visszaszerzésén van, eurónk nem lesz egyhamar, de senkit nem tesznek utcára a bedőlt hitele miatt.

Alapvetően minden döntés kockázatos, de kétharmados parlamenti többséggel és ilyen arányú nemzeti támogatással Magyarországot nem fenyegeti komoly kockázat: a parlament gyorsan tud reagálni minden kihívásra, Európában nálunk működik a legstabilabb politikai rendszer – fogalmazott a miniszterelnök. A műsorvezetői kérdésre, miszerint a kormány mindent egy lapra tett fel, Orbán Viktor úgy reagált: a kormány egyetlen célra összpontosít, a bajok gyökerére, ami jelen esetben az államadósság mértéke.

Külön malomban őröl a kormány és az MNB

A külföldi hitelminősítőkre is alapozott bizalomhiány létezik, a kormányfő szerint nincs is sok ok a bizalomra Magyarország iránt. Fél év alatt ugyanis nem lehet nyolc év hibáit kijavítani, nem lehet helyrehozni azt, hogy Magyarország nyolc évig hazudozott. Orbán szerint az adósságcsökkentésen múlik minden: ha sikerül eredményeket elérni, ezek nyomán szép lassan visszaáll majd a nemzetközi bizalom is hazánk iránt. Hitelesek leszünk, ha a sikerül a kitűzött céljainkat elérni – fogalmazott.

A jegybankkal fennálló konfliktusos helyzetet firtató kérdésre reagálva Orbán Viktor megjegyezte, hogy Magyarország az unió egyik legkevésbé konfliktusos országa. A kormány és az MNB két külön malomban őröl, ami az ország számára semmiképpen nem előnyös.

A miniszterelnök el akar hárítani minden felelősséget a jegybankkal szemben, ez legyen a parlament feladata – magyarázta, hogy miért utasítja el az eddigi gyakorlatot, amelyben a kormányfő is delegált tagot a Monetáris Tanácsba. A Nemzeti Bank kormánnyal szembeni függetlenségét az garantálja, ha az ellenőrzés a parlament kezében van – érvelt Orbán.

Senki nem kerül az utcára

Uniós elnökségünkről megjegyezte, hogy a korábbi zavaros alkuk után egységes követelményrendszerre van szükség, nincs helye a kivételeknek. Négy-öt nehéz döntést kell meghoznunk, többek közt módosítani kell az uniós alkotmányt, és hat közpénzügyi törvényt kell megalkotni – részletezte.

Az euró bevezetésére a miniszterelnök nem mert konkrét dátumot mondani, de ezt az évtized végénél hamarabb kizártnak nevezte. A devizahitelesek megsegítését célzó eszközkezelő felállítása is a nemzetközi bizalom függvénye, amit az államadósság csökkentése eredményez majd.

Addig is a kormányfő kijelentette: Magyarországon nem lesz kilakoltatás. A problémák megoldására rengeteg különböző lehetőség van, de azért senki nem fog utcára kerülni, mert a forint árfolyama éppen alacsony, vagy mert átgondolatlanul belement egy számára előnytelen hitelkonstrukcióba – ismételte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik