Belföld

Korlátozza a kormány az egyoldalú kamatemelés lehetőségét

A szerződéseket a pénzügyi intézmény az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatja.

A jövőben a pénzintézetek a lakáscélú hitel- és kölcsön- vagy pénzügyi lízingszerződések esetében csak akkor emelhetik egyoldalúan a kamatot, ha azt a forrásköltségek növekedése, a hitelkockázat változása indokolja, vagy az adott tevékenység költségét növelő jogszabályváltozás történik. Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány rendeletet alkotott a szerződésekben előírt kamat egyoldalú módosításának feltételeiről.

Emlékeztetett, hogy a rendeletalkotást az Országgyűlés által még novemberben elfogadott, a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvény írja elő a kabinet számára.

A törvény ugyanis kimondja, hogy lakáscélú hitel- és kölcsön- vagy pénzügyi lízingszerződéseket a pénzügyi intézmény az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatja; ha ez mégis megtörténik, akkor a szerződést semmisnek kell tekinteni.

A jogszabály e mellett rögzíti, hogy pénzügyi intézmény az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamat tekintetében, kormányrendeletben meghatározott esetekben, feltételekkel és módon módosíthatja a szerződést.

Nagy Anna elmondta, hogy a kabinet most ezt a rendeletet alkotta meg.

Leszögezte: a döntés arra is garancia, hogy a pénzügyi intézmények nem háríthatják át a különadót az ügyfelekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik