Belföld

LMP: maszatol a kormány a vörösiszappal

Jávor Benedek szerint a helyreállításnál időt húz és félretájékoztat a kabinet.

Az LMP szerint még mindig vannak gondok a vörösiszappal elöntött területeken. Jávor Benedek szerint a “valóságtól elrugaszkodott sikerpropaganda jegyében kezeli a kormány a vörösiszap-katasztrófában érintett területek megtisztításának kérdését”.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke elismeri, hogy valóban komoly eredményként könyvelhető el a Rába és a Duna jelentős szennyezésének megakadályozása, a helyreállításnál azonban sokszor az időhúzás és a félretájékoztatás dominál.

Jávor Benedek emlékeztetett arra, hogy a környezetügyi államtitkár múlt heti nyilatkozata szerint “tiszta a Torna-patak, nem szivárog többé a gát”. A képviselő azt állítja, hogy ezzel szemben az a valós helyzet, hogy a Torna vízminősége csupán az időjárás függvénye.

Az LMP a legsürgetőbb feladatok közé sorolta a szétterült vörösiszap összegyűjtését, de ez a mai napig gyakorlatilag el sem kezdődött – tudatta a képviselő, aki szerint a szennyezés bármikor újra megjelenhet a vízben.

Jávor szerint gondot okozhat a gipsz is, amely a nehézfémekkel együtt, jelenleg is ott van a folyóvizek iszapjában, csak idő kérdése, mikor jelenik meg a táplálékláncban. Ráadásul a MAL Zrt. “folyamatosan gondoskodik a szennyezés utánpótlásáról” – tette hozzá.

A képviselő közleménye kitér arra is, hogy a katasztrófa óta a helyben lakók alig kapnak tájékoztatást a szennyezett területen szétterült mérgek hosszú távú élettani és környezeti hatásairól, a folyóvizek medrének kotrásáról.

Az LMP tudományosan megalapozott, társadalmilag folyamatosan ellenőrzött, az érintettek érdemi bevonásával zajló kárenyhítést, az ökológia és a környezetbiztonság szempontjait messzemenőkig figyelembe vevő rehabilitációt tart kívánatosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik