Belföld

Kötelező lesz a fújás

Minden közúti ellenőrzésnél szondáztatni fognak és a rendőrség külön figyel a kerékpárosokra.

A rendőrség jövő év közepétől csak elektronikus alkoholszondát alkalmaz, de azt mindig – írja a Népszabadság. A tervek szerint előírás lesz, hogy minden intézkedésnél – még egy rutinszerű gépjármű-ellenőrzés alkalmával is – meg kell szondáztatni az igazoltatott járművezetőket.

Az intézkedés egyik oka, hogy továbbra is magas az ittasan okozott személyi sérüléses és halálos balesetek aránya Magyarországon. A rendőrség a nulla tolerancia 2008-as bevezetése óta több mint 22 ezer jogosítványt vett el a helyszínen az ittas autósoktól, de a részegen balesetet okozók aránya még mindig tíz százalék felett van.

A rendőrség jövőre külön figyel a kerékpárosokra. Az autósok után ők okozzák ugyanis a legtöbb közlekedési balesetet, igaz, sok esetben ők maguk is az általuk előidézett tragédia áldozatává válnak. Rendőrjárőrök becslése szerint több részeg ül biciklire országosan, mint ahogy volán mögé, noha ittasan biciklizni sem szabad. Emellett főleg vidéken gyakori, hogy kivilágítatlan kerékpárral, fényvisszaverő mellény nélkül indul valaki útnak kerékpárral.

AJÁNLOTT LINK:

Kötelező lesz a szondáztatás minden közúti ellenőrzésnél (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik