Belföld

Jövőre elkerüli Debrecent a 4-es főút

A 4-es számú főút debreceni elkerülő szakaszának második ütemét 2011 második félévében fejezik be, így a korábban átadott első szakasszal együtt a nagy forgalmú út már nem fogja terhelni a hajdúsági várost - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. hétfőn.

A 11 milliárdos beruházás végeztével a 35-ös és a 4-es számú főút Debrecenből Nyíregyháza felé vezető szakasza között épül meg a 12 kilométeres tehermentesítő út. Az elkerülő út első szakaszát 2006-ban adták át, ez a 4-es főút Debrecenből Budapest irányába vezető szakaszát köti össze a 35-ös főúttal.

Az ősz óta tartó munkálatok során már 20 százalékos készültségnél tartanak: a humuszolás az út teljes hosszában megtörtént, a közműveket kiváltották és védelembe helyezték, folynak földmunkák és a pályaszerkezeti munkák, emellett az összes műtárgy megépítése elkezdődött. Az út külön szintben keresztezi a Debrecen–Tiszalök vasútvonalat, és két szintbeni csomópont is készül közvilágítással ellátva.

Az építéshez kapcsolódva egy sor környezetvédelmi beruházást is elvégeznek: csaknem 2 kilométeren zajvédő fal, több mint 13 kilométeren vadvédő kerítés, illetve mintegy 7 kilométeren madárvédő fal és egy vadátjáró épül. A beruházás során 1400 fát és több mint 60 ezer cserjét telepítenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik