Belföld

A biztos nyugdíjhoz kétmillió gyerek kellene

Önként kevesen léptek volna át, de már csak a betegeknek éri meg maradni.

Ahhoz, hogy az állami nyugdíjrendszer vonzó legyen, kétmillió gyermeknek kellene születnie, illetve kétszer annyit vagy kétszer olyan hatékonyan kellene dolgozni 2050-ig – írja a Napi Gazdaság. A lap által megkérdezett szakértők szerint az első pillérben semmilyen tőke nem gyűlik, és hozamról sincs értelme beszélni az állami rendszernél. Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke azt állítja, az állami gondoskodás óriási veszélyeket rejt.

Az emberek túlnyomó többsége nem értett egyet a kormány magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos döntéseivel – derül ki az AEGON Pénztárszolgáltató online felmérésből, amelyet az Index közöl. A több mint négyezer válaszadó 77 százaléka szerint rossz döntés volt a járulékok elvonása, 67 százalékuk a magánkassza tagja maradt volna, csak 4 százalék mondta biztosra, hogy az államot választaná. A álaszadás pillanatában még nem lehetett tudni, hogy a kormány államosítja a nyugdíjrendszert – emlékeztet az Index.

A Fidesz Nyugdíjas Tagozata közben viszont üdvözölte, hogy a kormány megmenti a nyugdíjakat, és megteremti a lehetőséget, hogy a magyar emberek biztonságba helyezzék nyugdíjcélú megtakarításaikat. A magyar nyugdíjasok régóta várták, hogy olyan kormánya legyen Magyarországnak, mely nem a nyugdíjtőzsdéző spekuláns üzletemberek, hanem az idős emberek érdekeit képviseli – tudatta a tagozat.

A kormány magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedései hatnak a társadalombiztosítási nyugdíjra is – mondta viszont egy szakértő a Klubrádió reggeli műsorában. 2025-ben 15 %, 2050-re már a nyugdíjasok fele lesz a vegyes nyugdíjrendszer tagja, azaz pénztárból visszalépő tag. Ez olyan nem tervezett többletkiadása a társadalombiztosítási rendszernek, amit nem lehet kompenzálni – mondta Varga Ágnes, a szociális minisztérium nyugdíjbiztosítási osztályának volt vezetője.

A Világgazdaság Online kérdésére az MTA nyugdíjszakértője azt mondta: a jelenlegi feltételek mellett annak éri meg a magánkasszáknál maradni, aki egyedülálló, nagyon beteg, és nem éri meg a nyugdíjkorhatárt. Simonovits András a közrádióban azt mondta, a kormány tervei gyökeresen ellentmondanak a Fidesz által egy éve képviselt álláspontnak, amikor a párt megvédeni készült a magánnyugdíj-pénztári rendszert a Bajnai kormány átalakítási terveitől. A szakember határozottan cáfolta, hogy pénz tűnt el a rendszerből.

Kedvező gazdasági következményei is lehetnek a magánpénztárak államosításának, mivel alacsony államháztartási hiányra és növekedésösztönző gazdaságpolitikára ad lehetőséget. Mindemellett kockázatokkal is jár Magyarország befektetői megítélése szempontjából. Az fn.hu által megkérdezett elemzők, kutatók eltérően értékelték a piaci hatásokat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Semmilyen tőke nem gyűlik az állami nyugdíjpillérben (Napi Gazdaság)
Kiszámolták: 3 millió nyugdíjasra nyomor várhat 2050-ben (Klubrádió)
Kinek érdemes a magán-nyugdíjpéntárakban maradni? (VGO)
Utáljuk, amit a nyugdíjrendszerrel csinálnak (Index)
Jó is kisülhet az államosításból (FN.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik