Belföld

Tíztől szabad a Margit híd

Este 10 órától ismét közlekedhetnek az autósok a Margit hídon - értesült lapunk a felújítást végző Mh 2009 konzorciumtól.

A késői időpont oka, hogy ne zavarja meg a “megszokott” csúcsidei forgalmat egy olyan információ, amely esetleg nagyobb kavarodást okozna – írta az index.hu. Ezt az információt azonban a Nemzeti Közlekedési Hatóság részéről nem erősítették meg a lapunknak, mondván ők az összes érintett szakhatóság jegyzőkönyvének beérkezéshez kötik az engedély kiadását, nem a forgalmi helyzethez.

A megnyitás egyelőre átmeneti, lesznek még forgalmi korlátozások egészen jövő nyárig a végleges átadásig. A hídon kétszer két sávon haladhatnak az autók, alkalmanként félpályás korlátozásokkal.

Befejeződött tehát a 130 éves híd legnagyobb forgalmi akadályokkal járó felújítási szakasza, amely korántsem zajlott zökkenőmentesen. Rövid (botrány)krónika.

Maga a felújítás is késéssel indult. Eredetileg 2009 májusában hozzá kellett volna kezdeni, végül, a Szabadság-híd felújításának elhúzódása miatt augusztus végéig vártak vele. Már a megkezdése előtt kiderült az is, hogy a rá szánt 13 milliárd forint kevés lesz. A felújítás első botránya volt, amikor kiderült, hogy a sokáig kommunikált összegnél csak jóval többért, 26 milliárd forintért vállalta a munkát a kivitelező.

Képgaléria (Gáti A. - fn.hu)

Képgaléria (Gáti A. – fn.hu)

Botrányosra sikeredett a bicikli utak kialakításának terve is. Az eredetileg mindkét – az északi és déli oldalon – is lett volna külön bicikli sáv, azonban a déli oldalit kihúzták róla (műemléki okokra hivatkozva). Ennek nyomán demonstrációt tartottak a kerékpárosok a hídon és elérték, hogy megfelelő kerékpár sávot kapjon a déli oldal is.
Alig három hónapja folyt a felújítás, kiderült komoly (négy hónapos) csúszás várható. A késés az engedélyek beszerzése miatt alakult ki. A jóváhagyott kiviteli terveket ugyanis késéssel adták ki. A csúszás miatt a kivitelező még 740 millió forintos kötbérigényt is benyújtott.

A híd kiváltására egy időben még azt is vizsgálták, hogy egy pontonhíd épülne a felújítás idejére a híd mellett. Hamar kiderült, a csak a fenntartásának költsége napi 20 millió forint lenne.

A hidat két ütemben tervezik átadni. Az most átadott ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt mellett 2011 júniusára kell kész lenni a teljes felújítással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik