Belföld

Átvilágítja a kormány a civileket

Alapos átvilágítást, majd komoly átalakításokat tervez a kormány a civil szférában - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkársága.

Az államtitkárság közleményében hangsúlyozza: a kormány a jövőben a valós tevékenységet folytató, társadalmilag hasznos civil szervezeteket szeretné állami támogatáshoz juttatni, és ki akarja szűrni az érdemi munkát nem végző, pusztán a pályázati pénzek megsarcolására szakosodott “kalóz” szervezeteket.

A civilszervezetek működését szabályozó joganyag felülvizsgálata után várhatóan jövő év elején, legkorábban áprilisban nyújtják be az Országgyűlés elé azt a törvényjavaslatot, amely a tervek szerint 2011 júliusától szabályozná újra a civil szektor finanszírozását, valamint a civilszervezeteknek adható kedvezmények körét és mértékét – fejtik ki a tájékoztatásban. Kiemelik: a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) rendszerét a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálataira alapozva kívánják átalakítani.

A KEHI által átvilágított szervezetek az előző évben összesen 400 millió forintos állami támogatásban részesültek, de a szervezetek 20 százaléka szabálytalanul jutott hozzá ezekhez a pénzekhez. A legtöbb civil szervezet ugyanis átlagosan néhány százezer forintos támogatást kapott, míg az NCA döntnökök szervezetei 10 millió forint feletti állami juttatásokban részesültek a vizsgált időszakban – mutatnak rá a közleményben.

Az államtitkárság pénteki közleményében úgy fogalmaznak, hogy megértik az LMP-s és az MSZP-s politikusok aggodalmait, hiszen ők “szoros kapcsolatban állnak az NCA döntéshozóival”, vagyis őket anyagi szempontból hátrányosan érinti a jelenlegi kaotikus viszonyok felszámolása. Hozzáteszik: a civil szervezetek 3,6 milliárd forint állami támogatásra számíthatnak a jövő év első felében, míg az év második felében zajló “radikális átalakítás” időszakában szünetel a pályáztatás.

Az államtitkárság szerint ez az időarányos támogatás így is nagyobb lesz, mint amelyet az MSZP kormány juttatott az idén a civilszervezeteknek.

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára kedden a parlamentben – egy LMP-s képviselő napirend előtti felszólalára reagálva – jelentette, hogy a kormány 2011-ben törvényjavaslatot terjeszt a Ház elé a szektor működésével összefüggésben. Egyebek között arról beszélt, szerinte pazarlóan, magára túl sokat kötve működik a Nemzeti Civil Alapprogram. A kormány eltökélt a változtatásban – szögezte le, a célok között például a támogatás egyszerűsítését, átláthatóvá tételét, a rendszer kiszámíthatóvá tételét jelölve meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik