Belföld

A honvédség vigyáz majd a Szent Koronára

A jövőben a Magyar Honvédség fogja őrizni a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket és a Sándor-palotát – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter egy infokommunikációs konferencián csütörtökön Balatonfüreden. A szerdai kormányülésen született döntésekkel bővül a honvédség feladata – mondta.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint 200 millió forintot fordíthat a Magyar Honvédség az infokommunikáció rendszerei elleni támadások (cyber-defence) kivédésére – hangzott el a konferencián.

A miniszter hangsúlyozta: az ellenség célja, hogy infokommunikációs eszközök alkalmazásával megszerezze a vezetési és irányítási rendszerek feletti hatalmat és blokkolja a katonai műveleteket. Ezeknek a katonai műveleteknek a sikere függ a biztonságos vezetési rendszertől, ezek a rendszerek biztosítják a katasztrófahelyzetekben való helytállást is – mondta Hende Csaba.
Ennek kapcsán kiemelte, hogy az ajkai térségben bekövetkezett iszapömlés során a honvédség éjjellátó kamerával felszerelt helikoptere monitorozta az északi gátfal azon repedését, amely miatt október 9-én egész Kolontár lakosságát ki kellett telepíteni. A Magyar Honvédségnek ezért életmentő, tömegszerencsétlenséget megakadályozó szerepe van, a feladatok ellátásához nélkülözhetetlen a kritikus infrastruktúrák kiemelt védelme – közölte a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik