Belföld

Kötelező a testüregvizsgálat Ferihegyen

A szigorított ellenőrzések miatt a biztonsági zónába (SRA) való minden belépésnél kötelező a testüregvizsgálat és motozás, amelyen a százszázalékos biztonságra kell törekedni - mondta az MTI-nek csütörtökön egy neve elhallgatását kérő, a repülőteret jól ismerő forrás.

Azért kell a teljes biztonságra törekedni, mert a repülőtér csak így kaphatja vissza a tavasszal elvesztett “clear”, vagyis biztonságos besorolást. Ferihegy azok után vesztette el ezt a besorolását, hogy az egyik nemzetközi légügyi szervezet, az ICAO biztonsági tesztjén megbukott a budapesti légikikötő.
Az MTI-nek nyilatkozó forrás szerint a szervezet azóta sem ellenőrzött egyetlen repteret sem, csak Ferihegyet, amelyet meg is buktattak a vizsgán.

Ezeken a teszteken az ICAO szakemberei akár melltartóban is becsempészhetnek lőszert, vagy egyéb, biztonságra veszélyes apró eszközöket, amelyeket a kézi fémkeresők legtöbbször nem mutatnak ki. Ezeket az ellenőröknek kell kiszűrnie, mégpedig motozással. A szabály szerint férfiakat csak férfiak, nőket pedig csak nők vizsgálhatnak át.

A kötelező testüregvizsgálatok és a minden részletre kiterjedő motozások miatt a repülőtéri dolgozók, köztük a biztonsági ellenőrök is panaszkodnak. Egyrészt sokan attól tartanak, hogy a motozás miatt valamilyen fertőzést kapnak el, másrészt ez a procedúra a reptér zavartalan forgalmát is befolyásolhatja. Mivel a szigorúan ellenőrzött zónába való minden belépésnél át kell vizsgálni az oda belépőket, sokszor óriási sorok alakulnak ki, és sokat kell várni. Emiatt többször előfordult, hogy egy járat nem tudott időben elindulni. A késés miatt a légitársaságok a reptérre hárítják a plusz költségeket.

Egy neve elhallgatását kérő stewardess az MTI-nek azt mondta, többször előfordult, hogy a melltartója alá is benyúltak, azt pedig, aki szoknyában volt, akár külön szobába is elvitték, ahol “indokolatlanul szigorú” átvizsgálást hajtottak végre rajta. A schengeni térséghez tartozó európai repülőterekkel összehasonlítva ezek a biztonsági átvizsgálások a szokásosnál jóval szigorúbbak – mondta.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az Index hírportálnak nyilatkozva elmondta, nem tudott a konkrét problémákról. Elmondása szerint testüregvizsgálatot nem végezhetnek a személyzeten, de “az intim testrészeket” adott esetben át kell vizsgálni.

A pilóták megszokták, hogy “mint kés a vajon, úgy suhantak át” az ellenőrző pontokon, ezért nehéz megszokniuk az új szabályokat – mondta Hardy Mihály, hozzátéve, ha kulturálatlanul viselkednek velük az őrök, azt sérelmezhetik, de a kiterjesztett vizsgálatok fontosak, mert Ferihegy csak így kaphatja vissza “clear” státuszát.

Megérkezett az ombudsmanhoz a panaszlevél

Megérkezett Szabó Máté ombudsmanhoz csütörtökön az a panaszlevél, amelyet a Ferihegyen dolgozó pilóták és stewardessek írtak a reptéren zajló “zaklatások” miatt.

Az ombudsmani hivatal sajtóosztályától az MTI úgy értesült: megkapták a levelet, s egyelőre azt vizsgálják, hogy egyáltalán Szabó Máté jogkörébe tartozik-e az eset. Ha igen, akkor az ombudsman hivatalból eljárást fog indítani az esettel kapcsolatban – jelezték.

A levélben az érintettek azt írták: a kézzel végrehajtott vizsgálatok alkalmával a nemi szerveket kézmarokkal, bántóan durván fogdosták meg a nőknél ugyanúgy, mint a férfiaknál. A fenékbe nyúlás sem maradt ki “a biztonsági célzatúnak beállított speciális vizsgálatok” palettájának kiterjedtségéből – állt a levélben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik