Belföld

Emlékmenettel zárult a nemzeti gyásznap

Megemlékező menetet tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok 54 évvel ezelőtti bevonulásának évfordulóján.

A több száz résztvevő a Szent István-bazilikától vonult a Parlament előtti Kossuth térig, ahol katonai tiszteletadással levonták a Magyar Köztársaság félárbocra engedett lobogóját és őrlángra állították a Forradalom lángját.

A nemzeti gyásznap rendezvényeinek zárásaként szervezett menet 19 óra után indult el a bazilikától, ahol egy órával korábban Berkes Kálmán vezényletével elhangzott Mozart Requiem című zeneműve. A koncerten jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök is.

A menet fáklyákkal vonult a Kossuth térre, ahol a Szózat hangjaira vonták le az Országzászlót, majd a Parlament előtti emlékművön a Forradalom lángját őrlángra állították.

A fekete márványemlékmű előtt sokan mécseseket gyújtottak.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás.

Nagy Imre miniszterelnök családjával és politikustársaival november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a szovjet titkosszolgálat segítségével tőrbe csalták, és a romániai Snagovba hurcolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik