Nagyvilág

Erdélyben is a forradalomra emlékeznek

Előadásokkal, fáklyás felvonulással, kopjafaavatással emlékeznek Erdély-szerte szombaton az 1956-os forradalomra.

Csíkszeredában tárlat nyílik „Forradalom és szabadságharc” címmel, a Kovászna megyei Baróton kopjafát állítanak a volt politikai foglyok tiszteletére.

Vasárnap a magyar Országgyűlés jegyzői delegációja látogat el Nagyváradra. A delegáció tagjai – Erdős Norbert (Fidesz), Göndör István (MSZP), Lenhardt Balázs (Jobbik), Móring József Attila (KDNP), Szilágyi Péter (LMP) – a Szacsvay Imre-szobornál szervezett koszorúzáson és megemlékezésen vesznek részt.

Csíkszeredában szombaton Balogh György konzul a Magyar Köztársaság tiszti keresztjével tünteti ki Lászlófy Pált, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét.

Az 1956-os megemlékezések alatt több erdélyi személyiség is állami kitüntetéseket vehetett át.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója és Péntek János nyelvész, egyetemi tanár, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke vehette át.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét Boros Zoltán újságíró, a Román Televízió Magyar Adásának volt főszerkesztője, Dr. Bura László szatmárnémeti egyetemi tanár, nyelvtörténész, illetve Tóró Tibor temesvári atomfizikus kapta meg. Utóbbi nem érhette meg a díjátadó ünnepséget, pár nappal ezelőtt ugyanis elhunyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik