Belföld

Simicskó szerint az ’56-osok visszaadták a nemzet önbecsülését

Az államtitkár az 1956-os forradalom leveréséről emlékezett meg.

Az ’56-os hősök tettükkel visszaadták a nemzet önbecsülését, amire már lehet építeni – közölte Simicskó István honvédelmi államtitkár. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján a XXIII. kerületi Juta-dombnál felállított katonai emlékműnél azt mondta: az a rendszer, amely ellen 1956-ban felkeltek az emberek, a rettegés és a félelem, az elnyomás és a bizonytalanság, a besúgás, az ÁVH és az ÁVO rendszere volt.

Mint hozzátette, a magyar nemzet nyolc év alatt fel tudott állni, és bebizonyította a mostani generációnak és az egész világnak, hogy képes kiállni az igazáért.

“Nem sok olyan nemzet van a világon, amely ilyen bátran és hősiesen ki mert állni a hatalmas túlerővel szemben” – jelentette ki Simicskó István.

Rámutatott arra: az emlékmű azoknak a soroksári, pesterzsébeti nemzetőröknek, felkelőknek és esztergomi légvédelmi tüzéreknek állít emléket, akik ott harcoltak a Juta-dombnál 54 évvel ezelőtt a szovjet tankokkal szemben.

Az államtitkár kitért arra: nem sok katonai győzelme volt a honvédségnek 1956-ban, de a Juta-dombnál győztek, az a művelet sikeres volt, ezért az ott egykor szolgálatot teljesítő katonákat, nemzetőröket a legmagasabb elismerés kell hogy övezze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik