Belföld

AB: kontroll valamennyi jogszabályon

A testület szerint az utólagos felülvizsgálati jogkör fenntartása a magyar alkotmányos rend biztosítéka.

Az Alkotmánybíróság (AB) utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka – közölte Sereg András, az AB sajtófőnöke a testület hatáskörének módosítására irányuló alkotmánymódosítási törvényjavaslattal kapcsolatban. Az Alkotmánybíróság a demokratikus jogállam egyik fontos intézménye és garanciája, fő feladata az Alkotmány, az alkotmányosság és az állampolgárok alapvető jogainak védelme. A magyar AB hatásköre a jogszabályok alkotmányellenességének utólagos vizsgálata tekintetében megegyezik más európai országokban alkotmánybíróságként elismert szervezetekével.

A jogszabályok utólagos felülvizsgálata során az alkotmánybíráskodásnak két fő követelménye van. Az egyik, hogy az alkotmánybírósági kontroll valamennyi jogszabályra kiterjedjen, azok szabályozási tárgyára tekintet nélkül, a másik, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabályt az AB megsemmisíthesse. A hatályos alkotmány alapján az AB utólagos norma-felülvizsgálati jogosítványa megfelel ennek a két feltételnek. Az AB határozata továbbá – feltétel és időkorlátozás nélkül – mindenkire nézve kötelező.

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője ezután bejelentette: kezdeményezi az Alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az AB hatásköréből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik